3 tahun dalam neraka

Oleh Hadzlihady Hassan
hadzlihady@hmetro.com.my

KUALA LUMPUR: Amah wanita itu diperlakukan bagai hamba abdi sejak hampir tiga tahun apabila didera hampir setiap hari, sebelum dia nekad melarikan diri dari rumah majikannya di sebuah kondominium di Mount Kiara di sini, awal pagi semalam.

Malah, majikan terbabit didakwa tidak pernah membayar gaji walau satu sen pun sejak wanita warga Indonesia itu diambil bekerja di rumahnya, selain hanya diberikan nasi kosong tanpa lauk sebagai makanan harian.

Lebih memualkan, jika mangsa teringin sangat menjamah lauk, dia hanya dibenarkan mengambil daging babi oleh majikan tidak berhati perut itu, walaupun mengetahui pembantu rumah berkenaan beragama Islam.

Itulah antara penderitaan terpaksa ditanggung Siti Hajar, 33, yang cedera teruk hampir di seluruh anggota badan akibat disimbah air panas sebelum wanita berkenaan meloloskan diri.

Difahamkan, wanita malang terbabit yang tidak dapat menanggung azab melarikan diri dari rumah majikannya kira-kira jam 1 pagi dan bersembunyi di tepi jalan sebelum menahan sebuah teksi untuk ke Kedutaan Indonesia, di sini.

Wanita malang itu yang langsung tidak mempunyai wang bagaimanapun mendapat simpati pemandu teksi yang tidak sampai hati melihat keadaan mangsa lalu menghantarnya ke kedutaan tanpa mengenakan tambang.

Malah, mangsa turut diberikan wang saku RM10 oleh pemandu teksi terbabit yang bersimpati selepas melihat keadaannya yang sangat lemah ketika itu.

Mengulas mengenai kejadian itu, Duta Besar Indonesia di Malaysia, Tan Sri Da’i Bachtiar, berkata wanita malang terbabit tiba di perkarangan Kedutaan Indonesia kira-kira jam 8.30 pagi dan menceritakan segala penderitaan yang ditanggungnya selama ini.

“Sejurus melihat keadaan mangsa yang cedera teruk itu, pihak kedutaan kemudian membawanya ke hospital sebelum membuat laporan polis,” katanya pada sidang media di pejabatnya, petang semalam.

Menurutnya, pembantu rumah berkenaan yang berasal daripada Jawa Barat, tiba di negara ini pada 2006 dan dihantar bekerja di rumah dua majikan berlainan.

“Wanita terbabit bekerja dengan majikannya yang pertama pada 2 Julai 2006 selama empat hari dan kemudian diambil bekerja sebagai pembantu di rumah majikannya sekarang,” katanya.

Menurutnya, sejak hari itu bermulalah penderitaan yang terpaksa ditanggung wanita malang terbabit apabila dia kerap dimarahi dan dipukul hanya kerana melakukan kesalahan kecil.

“Mangsa langsung tidak dibayar gaji sejak 34 bulan lalu dan dia turut dipukul dengan objek keras jika membuat kesalahan.

“Dia yang tidak tahan lagi menanggung penderitaan akibat didera hampir setiap hari itu nekad melarikan diri semalam (kelmarin) selepas disimbah air panas oleh majikannya,” katanya.

Da’i berkata, pihak kedutaan memanggil wanita yang menjadi majikan itu untuk mengadakan perbincangan bagi menuntut tunggakan gaji pembantu rumah berkenaan yang dianggarkan bernilai RM17,000.

“Majikan itu datang ke kedutaan kira-kira jam 11 pagi tadi (semalam) dan hasil perbincangan dia mengakui mendera mangsa dan meminta maaf.

“Hampir lapan jam perbincangan dilakukan dan wanita itu kemudian ditahan polis sejurus dia keluar dari pejabat kedutaan,” katanya.

************************************

Didera bagai binatang

Oleh ATIKAH DALI
atikah.mohddali@kosmo.com.my


DAI BACHTIAR menunjukkan gambar Siti Hajar yang menjadi mangsa dera majikan di Kedutaan Indonesia, Jalan Tun Razak semalam.


KUALA LUMPUR – Akibat tidak tahan menanggung penderitaan menjadi mangsa dera selama 34 bulan, seorang amah nekad melarikan diri dari rumah majikannya di Jalan Kiara, Mont Kiara di sini semalam.

Mangsa Siti Hajar, 33, rakyat Indonesia meninggalkan rumah tersebut pada pukul 1 pagi dalam keadaan sehelai sepinggang sebelum menaiki teksi ke pejabat Kedutaan Indonesia di Jalan Tun Razak di sini.

Duta Besar Indonesia di Malaysia, Tan Sri Dai Bachtiar berkata, pembantu rumah berasal dari Jawa Barat itu tiba di pejabat kedutaan pada pukul 8.30 pagi bagi mendapatkan bantuan setelah mendakwa sering didera majikan wanitanya yang berusia 43 tahun.Menurut beliau, mangsa mula bekerja di rumah majikannya seorang ibu tunggal yang mempunyai dua orang anak berumur 11 dan 13 tahun bermula pada 2 Julai 2006.

“Dalam tempoh itu, mangsa mendakwa dia sudah banyak kali disiram dengan air panas selain dipukul dengan objek keras jika melakukan kesalahan termasuk kesalahan kecil,” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini semalam.

Lebih malang lagi, katanya, sepanjang bekerja di situ mangsa yang beragama Islam mendakwa dia hanya diberi makan nasi tanpa lauk dan jika berlauk ia hanya daging babi.

Dai Bachtiar memberitahu, mangsa mendakwa wanita yang panas baran itu juga tidak pernah membayar gaji mangsa iaitu RM500 sebulan.

Katanya, mangsa yang sampai di kedutaan didapati mempunyai banyak parut selain luka baru pada muka dan hampir keseluruhan badan.