Saya bersetuju dengan cadangan SKMM untuk menhentikan tayangan iklan “potong” P1 WiMax. Iklan yang membawa pengertian kurang manis untuk dijadikan tatapan umum tidak wajar disiarkan.

Iklan seperti ini bukannya satu-satunya yang patut dikaji semula untuk siaran – ada beberapa lagi yang seumpamanya. Demi berlumba untuk menjadi lebih kreatif dari yang lain dan untuk iklan mereka menjadi lebih menarik kerap kali mereka membawa unsur-unsur yang tidak sesuai dengan budaya kita  serta memberi konotasi negatif.

Suatu ketika dahulu satu iklan yang mengajar anak berbohong kepada ibunya pernah disiarkan. Juga iklan ayah dan anak bergaduh pun dijadikan bahan ketawa. Kadang-kadang perkara-perkara kecil sebegini dijadikan bahan lucu tanpa disedari turut mendidik anak-anak kecil untuk menganggap mencuri, mempersenda ibu bapa dan seumpamanya sebagai kebiasaan dan boleh diterima oleh masyarakat malah boleh diketawa sama.

Pernah suatu masa yang lama dulu, satu pengilang kacang mengelembu terpaksa menarik balik iklan yang menunjukkan beberapa remaja makan kacang dengan menadah mulutnya untuk kacang yang dibalingkan. Ini kerana aspek keselamatan. Suatu aspek yang perlu juga diteliti oleh pengiklan.

Agensi-agensi iklan sepatutnya lebiih peka dengan nilai dan budaya timur rakyat pelbagai kaum Malaysia dari mengejar keuntungan dan kelainan semata-mata.

_____

 

dari The Star:

Parliament: SKMM reviewing ‘Potong’ ad

KUALA LUMPUR: The controversial P1 WiMAX broadband advertisement which repeatedly stressed the word “potong” (cut) is being reviewed by the Malaysian Communications and Multimedia Commission (SKMM).

Deputy Information, Communication, Culture and Arts Minister Heng Saei Kie said the advertisement was being reviewed to determine whether it contravened the Content Code.

In her reply to Datuk Mohamed Aziz (BN-Sri Gading), Heng said all advertisements, prior to being aired, need to be approved by the Censorship Board under the Home Ministry.

“The Censorship Board does not come under this ministry,” she said.

Earlier, Mohamed stood up to ask Heng about the ad, laughingly saying, “When we say ‘potong,’ people will think potong itu-lah (referring to circumcision).”

“If possible, potong the advertisement,” he said.

As Mohamed drifted on to lament the plight of local artistes, Deputy Speaker Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar interjected, “Yang Berhormat, please be brief. I will not use the word ‘potong’ on you.”

Mohamed was quick to respond, “Oh, in this case, saya tidak dipotong-lah (I was not cut).”