Apakah ada kebenarannya apabila sesetengah pihak masih menafikan bahawa terdapat usaha pemurtadan secara aktif oleh para mubaligh Kristian? Dan yang menjadi kehairanan kita ialah antara orang yang menafikannya datang juga dari orang-orang Islam sendiri.

Dalam kes pemeriksaan JAIS terhadap DUMC Ramadhan tahun lepas, terdapat beberapa tokoh politik yang mengatakan isu ini disensasi dan dipolitikkan oleh pihak tidak bersama mereka dalam pendirian politik.

Apabila pendakyah telah pun cuba memurtadkan orang Islam kita masih hendak mempertelagah. Masih ada orang mempersoalkan mereka yang melakukan tanggungjawab Amar Ma’aruf Nahi Mungkar. Sepatutnya kita ucapkan tahniah dan syabas kerana mereka itu telah melakukan tanggungjawab yang turut dituntut ke atas kita semua.

Malah Khalid Samad berkata gejala murtad ini “adalah satu dakwaan yang tidak berasas kepada mana-mana fakta.” Dalam tulisan di blognya, bulan April tahun ini, dia menuduh pula “isu Kristianisasi ini hendak dipolitikkan.”

Usah kita dengar lagi tuduhan yang lebih melampau dari pihak bukan Islam yang sudah tentunya menyebelahi kerja-kerja jahat pendakyah mereka.

Contohnya, Herman Shastri dari Council of Churches Malaysia (CCM) dipetik oleh The Malaysian Insider:

The vocal Christian slammed Jais for resorting to such high-handed action in conducting its investigations without first checking with the church leaders.

Nak suruh tanya dulu? Isunya di sini, kalau ada orang merompak perlukah polis pergi bertanya dengan ketua perompak apakah kamu merompak. Sudah pasti ketua perompak itu akan berkata dia atau rakan-rakannya tidak merompak, malah polis itu pula mungkin ditembak mati!

Kenapa saya membawa kembali isu yang berlaku setahun lalu?

Saya ingin membawa kepada kesedaran kita semua bahawa pendakyah Kristian ini tidak berdiam. Mereka terus dan terus berusaha untuk memurtadkan umat Islam di Tanah Air kita.

Saya kembalikan ingatan kepada peristiwa DUMC yang masih ada orang tidak percaya bahawa usaha pemurtadan sememangnya berlaku melalui program dan aktiviti yang diselindungi atas tema kemasyarakatan dan pelbagai lagi termasuk sukan.

Apabila berlaku peristiwa pemeriksaan JAIS ke atas DUMC, ianya telah sedikit sebanyak mendapat perhatian para pendakyah Kristian seluruh dunia. Malah di kawasan dan dunia yang yang tidak bertutur bahasa kita mahupun Inggeris, mereka turut memperkatakan peristiwa tersebut.

Saya ingin petik satu emel yang dikirim oleh seorang pastor menyeru masyarakat Kristian di Selatan Amerika mendoakan untuk mereka yang diperiksa JAIS.

Ini bunyi emelnya:

Dear, this missionary couple friends of ours sent us this request for prayer below ajudenos in prayer.
Thanks
Pastor Rock and Keren

(Bahasa Inggerisnya di sini kurang baik kerana saya guna google translate untuk terjemah bahasa asal dalam Portugis)

Apa yang diminta untuk berdoa? Ianya merujuk kepada kes DUMC:

During the last week here in Malaysia, the Police raided the place where approximately 50 former Muslims were gathered and took all prisoners.

(juga diguna google translate dari bahasa Portugis)

Lihat bahawa ada 50 orang Islam yang murtad yang disebut di sini. Sah! Memang ada mereka yang telah dimurtadkan di kalangan yang hadir.

Siapa yang mengirim emel asal ini? Ianya ditandatangani berikut:

In Christ
William and Marcia

Siapa mereka berdua ini?

Ini adalah pasangan mubaligh yang dihantar ke Malaysia oleh Lembaga Dakyah Dunia (Junta de Missões MundiaisJMM) di bawah Pertubuhan Baptis Brazil (Convenção Batista Brasileira, CBB) yang berpusat di Brazil untuk menjalankan kerja-kerja dakyah melalui SUKAN.

SUKAN? Ya, melalui sukan. Jangan terkejut! Ada sesetengah pertubuhan atau pusat sukan di negara kita diasaskan oleh tokoh dakyah Kristian untuk tujuan dakyah. Dan William ini tidak berseorangan. Kami telah jejaki beberapa lagi pendakyah yang menyamar sebegini. InshaAllah di lain kesempatan kita ulas panjang.

Kesimpulannya di sini ialah:

1. Kerja dakyah jahat Kristian memang berlaku.

2. Mereka mengguna pelbagai cara dan kaedah, berselindung di bawah pelbagai aktiviti – termasuk kesukanan.

3. Pihak pendakyah sememangnya tidak akan mengaku – seperti juga perompak apabila dibawa ke mahkamah mereka tidak akan mengaku bersalah.

4. Masalah sesetengah orang kita masih dibuai tipu helah jahat pendakyah atau terkabur dek mempunyai cita-cita Putrajaya hingga pendakyah sudah masuk kampung kita pun masih kita hendak bertelingkah – baca postingnya di sini.

Ya Allah selamatkanlah umat Islam di bumi-Mu ini.

**************

Bacaan berkaitan isu-isu Kristianisasi: