KUALA LUMPUR: Jika orang Islam ingin Perlembagaan Persekutuan dijadikan lebih dekat dengan Islam, mereka harus mencari jalan agar mendapat kuasa untuk meminda undang-undang di Malaysia yang bertentangan dengan undang-Undang Islam.

Biro Undang- Undang Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP), Mahamad Naser Disa berkata usaha itu boleh diambil untuk meminda undang-undang yang diluluskan dari zaman penjajah.

Katanya ia adalah penting supaya undang-undang tersebut tidak bertentangan dengan undang-undang Islam sekaligus dapat memartabatkan kedudukan Islam dalam Perlembagaan Malaysia.

“Perlembagaan adalah undang-undang tertinggi, ia adalah sumber kepada undang-undang yang digubal, maknanya kalau hendak gubal undang-undang, Parlimen, Dewan Rakyat dan Dewan Negara.“Sumbernya ialah undang-undang yang hendak digubal itu tidak boleh bercanggah dengan Perlembagaan itu sendiri, jadi kalau ada undang-undang Common Law yang bercanggah dengan Islam sepatutnya kita tidak boleh pakai dah kerana dia bercanggah dengan Perkara 3 iaitu Islam itu,” katanya dalam satu sidang media khas Seminar Mendaulatkan Islam Agama Negara (SEMAIAN) anjuran Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (Muafakat) dengan kerjasama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

logo-seminar SEMAIAN+JAKIMJusteru katanya pendekatan seperti ini dapat dirujuk melalui perdebatan peguam-peguam bukan Islam antaranya Ramdas Tikamdas dan Mura Raju harus diambil kira dalam usaha untuk mendaulatkan perundangan Islam.

Cubaan untuk mendaulatkan kedudukan Islam sebagai agama rasmi telah dilakukan oleh kedua-dua peguam tersebut yang pada hakikatnya hanya satu suatu pembelaan bagi mengelakkan anak guam mereka dari dijatuhi hukuman mati bagi kesalahan pengedaran dadah dan memiliki senjata api.Beliau berkata demikian dengan merujuk kepada kes ‘Che’ Omar bin Che Soh vs Public Prosecutor’ di mana peguam berkenaan berhujah bahawa hukuman mati bagi kedua-dua kesalahan itu bercanggah dengan hukum syarak kerana kedua-dua kesalahan itu bukan kesalahan hudud.Oleh itu ia bercanggah dengan perkara 3(1) yang meletakkan Islam sebagai agama Persekutuan.“Sebab itu Tun Ahmad Fairuz menghargai apa yang dibuat oleh Ramdas dan T Muraraju tetapi yang masalahnya saranan ini agar diteruskan oleh orang politik dan akademik sebagainya, itu tidak dibuat.“Ia menyebabkan kita sampai sekarang berada dalam kekaburan, ini menjadi masalah kepada kita. Apabila kita ada kekuatan dalam Perlembagaan tetapi kita tidak bergerak dengan selaras apa yang dibuat oleh Perlembagaan.“Memanglah kita sudah pergi sebaliknya, ada sebahagiannya ada yang berpandangan kita sekular, jadi kita membawa masuk unsur-unsur sekular kerana dia kata negara kita sekular, sedangkan dalam Perlembagaan, tiada sepatah perkataan pun yang mengatakan negara kita sekular, itu yang menjadi masalahnya,” katanya lagi.

Justeru katanya bagi mendaulatkan Islam diangkat martabatnya dalam Perlembagaan Malaysia sudah sampai masanya hujah kedua-dua peguam itu diteruskan di forum-forum lain seperti di Parlimen dan kepada ahli politik.

Namun saranan itu tidak diikuti oleh peguam-peguam Islam yang lain, dan tiada usaha bersungguh-sungguh untuk mengkaji keberkesanan Perkara 3(1) untuk memartabatkan kedudukan Islam.

Sebaliknya majoriti peguam Islam mengambil sikap menerima sahaja keputusan Mahkamah Agung itu.

Sementara itu, Speakder Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Ujang yang hadir sama turut menekankan perlu ada majoriti dua pertiga dalam Dewan Rakyat dan Dewan Negara supaya pindaan itu dapat diterima.

“Perlembagaan itu adalah ibu segala undang-undang dan sudah termaktub dalam Perkara 3 Kedudukan Islam, jelas di situ. Soal pemahaman Islam di situ sudah jelas, tiada kabur-kabur sudah.

“Kalau apa-apa pindaan hendak dibuat, kita perlu balik ke Parlimen. Kalau ada apa-apa pindaan yang hendak dibuat, perlu mendapat keputusan 2/3 dalam Parlimen.

“Contohnya sekarang, kalau kita tidak memiliki 2/3 majoriti, masalahnya sekarang kita tidak mempunyai majoriti 2/3, kita tidak boleh buat apa-apa pindaan dalam Perlembagaan,” katanya.

Malah perkara itu turut mendapat sokongan daripada Naser dan Mantan Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim yang menegaskan penting untuk mendapatkan majoriti 2/3 bagi membolehkan pindaan terhadap undang-undang di Malaysia yang bercanggah dengan undang-undang Islam.

Turut hadir pada sidang media adalah Mantan Hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mohd Noor Abdullah dan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Othman Mustapha.

Sumber: Antarapos