KUALA LUMPUR 21 Mei – Doktrin liberalisme yang berasal dari Barat mempunyai kesan negatif kerana mempengaruhi umat Islam menentang fitrah yang ditetapkan Allah SWT.

wacanaASWJ-AnisMalikRektor Universitas Sultan Agung Semarang, Dr. Anis Malik Thoha berkata, doktrin tersebut pada hakikatnya mengajar manusia melawan kudratnya sendiri.

Menurut beliau, fahaman itu amat bertentangan dengan hakikat bahawa manusia mesti tunduk kepada hukum-hukum dan nilai-nilai yang ditetapkan Allah SWT.

“Manusia tidak boleh bebas memilih aturannya sendiri atau sesuka hatinya,” katanya dalam Seminar Pencerahan Tasawwur Ahlus Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) di Masjid Wilayah Persekutuan di sini hari ini.

Anis membentangkan kertas kerja bertajuk ‘Kemungkaran Fahaman Liberalisme: Perspektif ASWJ’ dalam sesi yang dikendalikan Dr. Mohd. Mahyudi. Mohd. Yusop dari Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Beliau menambah, liberalisme hanya mementingkan aspek kemanusiaan sekali gus menjadikan doktrin itu bercanggah dengan tasawwur Islam.

Jelasnya, pendirian yang diketengahkan oleh fahaman liberalisme itu merupakan satu pelanggaran yang berat terhadap akidah ASWJ.

sumber: © Utusan Melayu (M) Bhd

Advertisement