Telah didedah pun bahawa satu perjumpaan “sulit” penubuhan Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PASMA) telah diadakan. PASMA dikatakan telah diusahakan semenjak awal tahun ini dengan AJK protemnya diketuai oleh Phahrolrazi Zawawi. Perjumpaan pertama setelah mendapat kelulusan pendaftaran (bertarikh 11 Ogos 2014) telah diadakan di Kota Bharu Kelantan pada akhir bulan lalu.

PASMA-sijil daftarPerjumpaan “sulit” pertama PASMA ini diadakan di Perpustakaan Nur Zahrah. Dan sinilah yang saya sebutkan bahawa dari awal lagi PASMA telah mula dengan pembohongan. Dewan tersebut tidak ditempah untuk kegunaan oleh PASMA, sebaliknya ia ditempah dengan mengguna nama Madrasah Yahya Othman (MAYO). Kenapakah perjumpaan untuk sebuah pertubuhan yang sah berdaftar perlu dilakukan dengan penuh kerahsiaan hingga terpaksa mengguna nama institusi lain untuk menempah dewan?

Kenapakah perlunya PASMA berbohong menggunakan nama arwah Ustaz Yahya untuk tempah dewan tersebut dengan secara langsung sudah menggaitkan penubuhan PASMA dengan MAYO? Siapa yang menempah dengan menipu apabila menggunakan nama MAYO?

Kedua, mereka menempah tempat mesyuarat untuk kegunaan yang dibenarkan hanya sehingga jam 11 malam namun perjumpaan yang dihadiri lebih 100 tersebut berlarutan sehingga melangkaui pukul 1 pagi.

Terdapat juga beberapa tokoh yang sebelum ini pun telah dikaitkan dengan PASMA tetapi mereka menafikan. Namun, dengan tersebarnya senarai nama AJK PASMA sesi 2014-2016, maka ianya membuktikan bahawa beberapa tokoh yang disebut dari awal lagi itu ternyata telah berbohong tentang penglibatan mereka. Kenapa perlu mereka rahsiakan penglibatan mereka?

Apa kata dari kalangan 100+ orang yang hadir, ada yang mencatat segala yang dibincangkan dan bersedia untuk dedahkan bagi membongkar pembonhongan dalam pelbagai penafian yang telah dibuat dari kalangan pimpinan yang hadir?

PASMA memang bukan didaftarkan sebagai sebuah parti politik. Ianya didaftarkan sebagai sebuah NGO untuk tujuan menjadi pertubuhan yang menyokong Pakatan Rapuh, terutamanya KETUM PKR, Anwar Ibrahim. Sememangnya dalam perancangan strategik PKR tahun lepas ada disebutkan juga untuk mencari lebih banyak NGO-NGO Islam (selain ABIM dan IKRAM/JIM – dokumen ini telah kami perolehi – insha Allah akan didedah pada waktu yang sesuai) untuk menyokong PKR dan Pakatan Rapuh.

Keperluan untuk mencari NGO-NGO Islam ini adalah kerana buat masa ini bilangan besar NGO-NGO yang kuat menyokong Pakatan Rapuh adalah yang kuat menentang Islam dan juga menjadi pendokong gabungan COMANGO dan BERSIH yang telah pun terbukti menerima dana dari Amerika Syarikat.

Dan jika dilihat bilangan NGO-NGO Islam yang ada, sebahagian besarnya amat tidak selesa dengan agenda-agenda yang dibawa oleh Pakatan Rapuh kerana banyak merugikan Islam. Isu Kristianisasi adalah antara satu contoh yang amat ketara.

Kehadiran PASMA amat diperlukan oleh Anwar dan Pakatan Rapuhnya. Maka terlalu tersasarlah bagi mereka yang sengaja melontarkan pandangan bahawa penubuhan PASMA ada kaitannya dengan UMNO. Lihat sahaja senarai nama dalam AJKnya. Kesemuanya mempunyai persamaan dalam pendirian memusuhi Kerajaan Perpaduan, kesemuanya teramat memusuhi sebarang perbincangan dengan UMNO dan kesemuanya sememangnya mafhum Anwariyyun tegar atau sekurangnya pro-Anwar.

[ Tulisan susulan:

… selamat membaca]

Di bawah adalah senarai nama yang dilaporkan dalam pelbagai sumber di alam maya (wallahu ‘alam) sebagai penggerak utama PASMA selepas perjumpaan di Perpustakaan Nur Zahrah Kota Bharu. Kita tunggu mesyuarat agung pertama mereka nanti … mungkin dengan terdedahnya beberapa nama, mungkin ada seorang dua yang jadi kecut perut.

Struktur Organisasi Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) sessi 2014/16.

Mursyid Am Pasma : Ust Hj Ahmad Awang (Perak)
Timb Mursyid Am Pasma : Ust Muhammad Husin (Kel)
Presiden Pasma : Yb Dato’ Husam Musa (Kel)
Timb. Presiden Pasma : Dr Hatta Ramli (Sel)
Naib Presiden Pasma : Dr Dzulkifli Ahmad (Sel)
Naib Presiden Pasma : Dr Mujahid Yusuf Rawa (Png)
Naib Presiden Pasma : Yb Khalid Samad (Sel)
Ketua Pemuda : Sheikh Omar (Joh)
Ketua Muslimat : Aiman Athirah (Sabah)
Ketua Ulamak : Ust Mohamad Nor (Mel)

AJK Pasma :
Nordin Majid (PGS – Phg)
Dato Wan Rahim (Kel)
Ust Taib Ahmad (Ked)
Ust Nasir Zakaria (Ked)
Ust Fuad Othman (N9)
Hanipa Maidin (Sel)
Syed Azman (Trg)
Mohamad Sabu (Png)
Ust Dzulqarnain (Per)
Sayuthi Basirun (Sel)
Abd Fatah Haron (Kel)

AJK Tambahan :
Rahman Talib
Hazmi Hassan
Sayuti Omar
Hisyamudin Ghazali

 

Advertisement