cityharvest-arrest

Kemaskini 21 Okt 2015: Terbukti – Penyelewengan Dana S$50 Juta Oleh Gereja City Harvest

Paderi Kong Hee, pengasas gereja City Harvest di Singapura ditangkap pada tahun 2012 kerana didakwa dan sedang dibicara kerana menyeleweng S$50 juta dana gereja untuk mempromosikan isterinya menjadi penyanyi di Amerika Syarikat. Isterinya, Sun Ho, juga seorang paderi, bertukar kerjaya untuk menjadi menjadi seorang penyanyi pop.

Rakaman video musik isterinya pernah tersebar dengan tarian gelek yang mengiurkan bercampur lucah. Dengan hanya pakaian coli berseluar pendek dengan disaluti baju pendek nipis, Klip video tersebut langsung tidak mengambarkan bahawa beliau sebenarnya adalah seorang paderi atau sememangnya gerakan pelampau evangelis Kristian ini boleh menjustifikasikan tujuan menghalalkan cara.

Dalam pembicaraan yang berlanjutan hingga kini, mahkamah pernah didedahkan bahawa gereja terpaksa mengeluarkan $500,000 semata-mata untuk membeli CD lagu Sun Ho yang tidak laku.

City Harvest-no coverageKong Hee juga disoal dalam mahkamah mengapa beliau berbelanja dengan dana yang besar untuk promosikan isterinya sedangkan gereja City Harvest masih ada hutang lain yang belum dilunaskan.

Beginilah yang kerap berlaku dalam pengurusan gereja Kristian yang besar-besar yang disebut “mega-church” dan juga di kalangan “televangelist” yang berlambak di Amerika Syarikat. Sudah kerap kali pendedahan demi pendedahan tentang penyelewengan dana yang dilakukan oleh paderi-paderi sebegini. Namun, bagi kalangan pengikut yang taksub mereka masih mengangkat ketua paderi mereka seolah-olah suci dan tidak merasakan penyelewengan sebegini sebagai salah.

Hanya sebilangan kecil pengikut yang akan bertindak keluar dan akhirnya mendedahkan penyelewengan sedemikian.

Baca juga: Kes Penyelewengan $50 Juta Oleh Gereja Cuba Disembunyikan