Bahagian II Pelembagaan Persekutuan adalah berhubung Kebebasan Asasi (Fundamental Rights). Atas perkara-perkara di Bahagian inilah mereka asyik melaungkan kebebasan memekik siang dan malam tentang kebebasan individu.

Bagi mereka undang-undang dan peraturan yang ada bagi mengharmonikan kehidupan rakyat Tanah Air ini telah menyekat kebebasan mereka. Mereka terkongkong oleh “sekatan-sekatan” tersebut dari melakukan sebarang apa yang mereka suka dan dari meluahkan perasaan dan pandangan mereka mengikut kehendak nafsu mereka.

Mereka tuntut hak untuk kebebasan individu? Bagi mereka hak kebebasan mereka lebih penting dan mengatasi hak orang lain. Bebas bagi mereka ialah boleh melanggar undang-undang dan peraturan yang telah ditetapkan.

Kehidupan kita ada batas-batas tertentu. Tidak ada kebebasan mutlak untuk seseorang individu.

hak bebas-lampu isyaratAmbil contoh lampu isyarat di persimpangan jalanraya. Ianya suatu peraturan supaya boleh mengurus pergerakan kenderaan dari pelbagai hala supaya tidak berlaku kesesakan dan perlanggaran.

Bagi orang yang mahukan kebebasan, mereka pasti merasakan itu sebagai suatu sekatan kepada haknya untuk melalui persimpangan. Kereta di depannya yang berhenti kerana patuh kepada arahan lampu merah, baginya telah mengganggu kebebasannya untuk berjalan terus.

Jika semua orang menuntut untuk bebas dari kawalan lampu isyarat apakah ada keselamatan, ketenteraman dan kedamaian di jalanraya Tanah Air kita?

Apabila peraturan itu ditetapkan – ada sebabnya.

Bagi yang tuntut hak kebebasan masing-masing secara membuta itu mungkin wajar hidup di dalam hutan. Namun mereka mesti ingat – di dalam hutan pun ada had-had yang perlu mereka patuhi. Harimau akan membaham jika mereka tidak hati-hati kerana itu hak harimau di dalam hutan.

Sebab itulah perlunya ada Akta Hasutan demi untuk menjaga keharmonian masyarakat di Tanah Air kita ini. Sepertimana orang yang yang tidak sukakan peraturan lampu isyarat, orang yang tidak mahukan Akta Hasutan kerana mereka gemar menghasut – Penghasut Memang Tidak Suka Akta Hasutan

Baca juga tentang … Perlumbaan Tokoh Liberalisme – Perlumbaan Ke Neraka Jahanam?