BH-PersatuanMelayuMurtad-6Mac2016-topKUALA LUMPUR: Mesej berantai mengenai Pertubuhan Melayu Murtad (IFC) yang didaftarkan di Pendaftar Pertubuhan (ROS) yang menjadi viral baru-baru ini adalah mesej lama dan terbukti tidak sahih.

[Baca: Persatuan Melayu Murtad IFC]

Felo Utama Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM), A Karim Omar, berkata mesej yang dikitar semula itu sengaja diperbesarkan bagi mencetuskan kebimbangan dalam kalangan umat Islam.

Beliau yang juga Naib Presiden Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia (MUAFAKAT) berkata, ada beberapa fakta dalam mesej itu yang kurang tepat sama ada ditokok tambah pengirim asal mengikut kemahuannya atau mungkin individu itu tidak mempunyai fakta lengkap.

Menegaskan mesej di sebalik penyebaran itu tidak sahih, beliau bagaimanapun berkata peringatan seumpama itu sebenarnya masih relevan dan perlu diingatkan selalu.

“Ia sebagai peringatan kepada umat Islam yang cenderung mengamalkan gaya hidup liberal supaya tidak mudah terpedaya dengan dakyah gerakan Kristianisasi yang sejak dulu cuba mempengaruhi umat Islam,” katanya ketika dihubungi BH, semalam.

Beliau tidak menolak terdapat gerakan berterusan untuk memurtadkan umat Islam menerusi cara halus atau menerusi gerakan bawah tanah.

“Sebenarnya agenda jahat musuh Islam berterusan. Mereka tidak berhenti berehat walaupun sebentar. Mereka sentiasa merancang. Ramai antara kita lalai. Ramai juga antara kita sendiri yang sekarang sudah mula terikut dalam perancangan jahat mereka (gerakan Kristianisasi) berpadu tenaga untuk bersama musuh.

“Secara jujur, memang orang Melayu yang murtad kini semakin ramai. Tidak menghairankan jika mereka menubuhkan persatuan sedemikian. Cuma mungkin mereka tidak boleh daftarkan secara rasmi. Tidak mungkin mereka akan daftarkan untuk masa ini tetapi mungkin pada suatu masa akan datang,” katanya.

Justeru, beliau mahu umat Islam di negara ini sentiasa peka dengan gerakan yang cuba menjatuhkan agama Islam, selain usaha memurtadkan kelompok masyarakat beragama Islam.

Sementara itu, Ketua Pengarah ROS, Datuk Mohamad Razin Abdullah ketika dihubungi BH menafikan bahawa pihaknya pernah meluluskan pendaftaran Persatuan Melayu Murtad, IFC dan Persatuan Melayu Kristian.

Katanya, berita yang disebarkan secara meluas melalui media sosial yang mendakwa ROS meluluskan pendaftaran ketiga-tiga pertubuhan itu adalah tidak benar sama sekali.

“Penyebaran berita ini telah lama dikesan, iaitu sejak awal 2007 dan sering disebarkan dari semasa ke semasa. Sekali lagi ditegaskan bahawa ROS tidak pernah meluluskan pendaftaran ketiga-tiga pertubuhan ini,” katanya.

Sumber: Berita Harian – Oleh Nora Mahpar – noramahpar@bh.com.my

http://www.bharian.com.my/node/131356

Boleh juga baca:

 

BH-PersatuanMelayuMurtad-6Mac2016Ini versi cetak pagi ini:

BH-PersatuanMelayuMurtad-6Mac2016-print-ed.jpg

Advertisement