Kes ini menimbulkan lebih banyak persoalan daripada jawapan.

Kalau dia ada maklumat – kenapa tidak dikongsikan dengan PDRM. Pandai-pandai hendak siasat sendiri. Dia ini seorang penyiasat ke?

Itulah yang KPN Khalid Abu Bakar katakan bahawa tindakan Peter Chong [aktivis BERSIH, PKR] yang menghilangkan diri tanpa “memaklumkan” kepada ahli keluarga mahupun sahabat terdekat telah menghabiskan masa dan tenaga polis. Syabas PDRM.

Apabila difikirkan seolah-olah ada sesuatu yang hendak disembunyikan. Perlu juga disiasat dakwaan bahawa beliau diculik di Thailand. Apakah benar? Ada laporan polis Thailand?

1. Peter Chong dikatakan hilang.  Hanya berdasarkan tidak kemaskini Facebooknya dan ahli keluarga “tidak tahu” di mana dia berada.

2. Laporan FMT mengaitkan Peter Chong rapat dengan Kapt. Zaharie juruterbang MH370 yang hilang.

3. Beberapa hari kemudian [laporan MalayMailOnline], dua pemimpin kanan PKR mengatakan “Facebook Chat” Peter Chong masih aktif. … hmmm.

4. KPN Khalid Abu Bakar mendedahkan bahawa Peter Chong dirakam CCTV ke Thailand menaiki bas.

5. Rakan-rakan Peter Chong seolah-olah tidak percayai kenyataan KPN bahawa Peter Chong ke Thailand – desak maklumat lanjut.

6. Peter Chong kembali di KLIA

7. KPN mengatakan Peter Chong menghabiskan masa dan tenaga polis. Bermakna menghabiskan duit anda dan kita semua. INI SAYA SETUJU.

Baca: Peter Chong returns to KL, claims he was abducted in Hatyai