Pagi ini, ada yang hangat bincang pertikaikan siri pendedahan-pendedahan yang saya buat. Ada yang tidak puas hati dengan pendedahan saya.

Ada seorang kirim … “you dah bankrap idea ni.” … hmmm … kalau rasa idea saya bankrap kenapa baca?

Malah pernah seorang yang bergelar “Baba” (atau Ustaz) komen di FB saya suatu ketika dahulu mengatakan bahawa seminar yang kami adakan pada masa itu [Wacana Agenda Kristian Se Dunia 2013] ialah “program UMNO untuk orang melayu tinggalkan Hukum Allah” – أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ

[Lihat sebelah ->]

Untunglah UMNO dapat kredit kerja orang lain. Kenapa mendedahkan perancangan jahat pelampau evangelis Kristian mesti parti UMNO?

Ada juga mengatakan pendedahan-pendedahan yang saya buat ini kerja yang tidak berfaedah.

Perbincangan kami pagi tadi bermula tentang isu kalimah Allah dan saya pertegaskan bahawa kesungguhan evangelis Kristian hendak guna (atau lebih kepada SALAH GUNA) kalimah Allah itu ialah semata-mata kerana mahu sesatkan orang kita, khususnya orang Melayu.

[Untuk orang Hindu, mereka guna ISWAR. Baca: Nama Tuhan Kristian Ialah ISWAR? Bukan Jesus dan Bukan Allah?]

Sebenarnya mereka benci nama Allah. Baca: Evangelis Kristian Benci dan Hina Nama ALLAH. Kalimah Allah hanya mahu diguna sebagai alat kontekstualisasi mereka untuk murtadkan orang Islam.

Kontekstualisasi adalah cara mereka mengubahsuaikan agama mereka mengikut istilah-istilah dan adat budaya setempat. Agama mereka ini boleh diubah-ubah. Bible mereka boleh diubah-ubah.

JELAS! Baca petikan di bawah:

“Pada setiap ketika kita tidak sepenuhnya kontekstualkan terjemahan Bible, kita memasukkan racun yang membuat terjemahan Bible itu kurang menarik dan melemahkan kekuatannya untuk menembusi masyarakat Islam.”
(At every point we fail to fully contextualize translation of the Bible, we inject it with poison that renders it less appealing and weakens its power to penetrate Islamic society.)

[Harley Talman, Islam, Once a Hopeless Frontier, Now? Comprehensive Contextualization, IJFM]

Bermakna …. KONTEKSTUALISASI ini semacam WAJIB mereka guna.

Begitulah JAHAT dan HALUSnya tipu helah missionari Kristian untuk murtadkan orang Islam … hinggakan orang Melayu murtad seolah-olah masih Muslim, cuma percaya kepada Tuhan Jesus, tetapi pakaian, amalan harian – kekal seperti Melayu Islam lain.

Instead of … making Muslims into Christians, we need to encourage and enable believers to continue their identification with their community as “Muslims,” but express their allegiance to Christ in Islamic terms and forms.

Baca: Ubah Suai Agama Kristian Untuk Orang Melayu

Awasilah ahli keluarga kita, sahabat handai kita. Moga dijauhi dari kesesatan ini.

Silalah baca kumpulan tulisan dari blog ini berkaitan isu-isu Kristianisasi:

 

Advertisements