Seperti mana yang sering diperkatakan bahawa ancaman gerakan pelampau evangelis ini mesti dilihat sama seperti ancaman pelampau DAESH. Kedua-duanya mereka berhasrat untuk menawan kerajaan dan memerangi musuh.

Orang-orang Kristian yang tidak bersetuju dengan golongan pelampau ini mesti menzahirkan bantahan terhadap keganasan yang mereka sendiri sering kali diungkap dan diuar-uarkan dalam pelbagai media.

Majoriti umat Islam tidak bersetuju dengan sikap ekstrem pelampau DAESH dan tidak mahu Islam itu dikaitkan dengan keganasan mereka. Begitu juga penganut Kristian yang tidak bersetuju dengan pelampau evangelis sebegini mesti menolak gerakan ini bukannya menafikan keberadaan golongan pelampau seperti ini seolah-olah menyetujui dengan agenda sebegini.

Negara kita ada peruntukan undang-undang yang sudah sedia di bawah Kanun Keseksaan untuk pihak berkuasa bertindak untuk memulakan siasatan terhadap pelbagai pendedahan sebegini. [Baca: Peruntukan Undang-Undang Negara Cukup Untuk Tangani Ancaman Kumpulan Christian State – CEO IKSIM]

Memang mereka … Pelampau evangelis ini sudah boleh ditangkap dan didakwa.

BACA:

KLIK untuk TONTON rakaman Berita TV Al-Hijrah (7hb Jan 2018):