Hanya dengan ketegasan dan keberanian sahaja dapat membendung ancaman pelampau radikal evangelis. Di Russia, Putin menggubal undang-undang untuk menyekat gerakan radikal evangelis yang disebut sebagai “Pakej Yarovaya” [374-FZ dan 375-FZ dilulus pada 2016] – bagi membendung keganasan dan memelihara keselamatan awam.

Di China mereka lagi berani. Mereka letupkan gereja yang tidak mematuhi undang-undang.

[Gambar dari video laporan Guardian UK]

Di negara China, ini bukan pertama kali. Malah sudah ratusan gereja dimusnahkan di China kerana tidak mematuhi pelbagai undang-undang yang ditetapkan. Pelampau evangelis kerap melanggar peraturan dan undang-undang yang ditetapkan.

Di Malaysia, kita juga mempunyai pelbagai undang-undang untuk mengawal pelampau evangelis radikal. Namun sejauh mana ketegasan dan keberanian pihak berkuasa mengambil tindakan ke atas mereka membuat ramai yang tertanya-tanya.

Pelbagai gereja tumbuh bagai cendawan tidak dikawal. Kita ada peraturan berhubung pembinaan rumah ibadat. Tetapi mereka mengguna pelbagai cara untuk mengelakkan dari peraturan dan undang. Sebab itu Russia dan China amat tegas dalam bab ini sebelum gejala ini tidak lagi dapat dikawal.