You are currently browsing the category archive for the ‘politik’ category.

Buku Becoming Hannah (BH) oleh YB Hannah Yeoh (2014), Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor mewakili parti DAP sebenarnya adalah sebuah buku cerita biasa dan menarik gaya penulisannya. Buku ini mula popular apabila seorang pensyarah kanan, Prof Madya Dr. Kamarul Zaman Yusoff (PMDKZY) Pengarah Institut Kajian Politik, Universiti Utara Malaysia (UUM) mengulasnya dalam (https://www.facebook.com/kamarul.yusoff.7/posts/1529934363717283) bertarikh 10 Mei 2017. PMDKZY telah berhujah bahawa penulisan YBNY mengandungi unsur-unsur penyebaran agama Kristian secara terbuka termasuklah ke atas orang-orang Islam sesuai dengan pengakuan YBHY sendiri bahawa “Hannah Yeoh, lives for God” (ms. 23). Perbuatan ini, menurut PMDKZY, boleh dianggap telah melanggar peruntukan undang-undang Persekutuan dan Enakmen Kerajaan Negeri Selangor.

2. YBHY membalasnya dengan membuat satu laporan polis ke atas pensyarah berkenaan seperti dilaporkan oleh Malaysiakini dalam http://www.malaysiakini.com/news/382523). YBHY dipetik sebagai berkata bahawa “Apabila saya takut kepada tuhan, saya akan bersungguh-sungguh dalam melakukan pekerjaan dan tidak mencuri wang rakyat. Saya tidak akan menjadi korup kerana tuhan melihat,” tambahnya. Semalam, Yeoh membuat laporan polis terhadap Kamarul Zaman kerana mendakwanya mahu membina semula Malaysia mengikut acuan agama Kristian. Katanya, tulisan itu telah diputar belit dan mempunyai unsur fitnah pada beliau dan partinya DAP.”

3. Sebagai seorang akademik dan aktivis sosio-politik yang sangat prolifik, PMDKZY amat pantas memberi reaksi menerusi laporan polis olehnya yang dimuatnaik dalam facebook beliau (https://www.facebook.com/kamarul.yusoff.7?hc_ref=SEARCH&fref=nf), di mana beliau menyebut “bahawa buku ini merupakan satu cubaan untuk memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seorang lain yang bukan beragama Kristian, termasuk yang beragama Islam, supaya menjadi penganut atau anggota agama Kristian atau supaya cenderong kepada agama Kristian.”

4. Selain itu, PMDKZY juga berpendapat “Kesemua cerita ini boleh mendorong pembacanya, termasuk saya, merasa kagum dengan kehebatan Tuhan Hannah Yeoh. Sedangkan pada masa lain beliau selitkan pula catatan mengenai ajaran Kristian yang bertentangan dengan ajaran Islam, termasuklah bahawa manusia adalah anak Tuhan (“His beloved Child” dan “Child of God”, muka surat 22 dan 89) dan Isa/Jesus adalah anak Tuhan dan Tuhan (“the Son of God” dan “God”, muka surat 102).”

5. Beliau yakin bahawa YBHY “….bermaksud supaya buku beliau turut dibaca oleh orang bukan Kristian. Ini tergambar di dalam tulisan beliau berbunyi “Jika kamu bukan seorang Kristian dan sedang membaca buku ini” (“If you are not a Christian and are reading this book”, muka surat 14). Ini selari dengan pendedahan mengenai misi beliau sebagai duta Tuhan dan untuk mencari pengikut (“as “ambassador of God” and to make disciples of others”, ms. 7). Hakikat bahawa Hannah Yeoh memang memaksudkan buku beliau turut dibaca oleh orang bukan Kristian juga terbukti kerana buku ini boleh dibeli oleh sesiapa sahaja, termasuklah yang beragama Islam. Ini diakui sendiri oleh Hannah Yeoh di dalam kenyataan media beliau pada 15 Mei 2017 bahawa buku ini “boleh dibeli secara atas talian di http://www.gerakbudaya.com atau mana-mana gedung buku utama seperti Kinokuniya, MPH, Popular dan Times”.

6. Sehubungan itu, pensyarah itu terfikir bahawa YBHY “mungkin (dihitamkan dan digariskan oleh penulis rencana ini) telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 4(1)(a) Enakmen Kawalan dan Sekatan (Pengembangan Agama Bukan Islam) Selangor 1988 (Enakmen No 1/1988) yang menyebut “Seseorang adalah melakukan kesalahan jika ia memujuk, mempengaruhi, atau menghasut seorang lain yang beragama Islam supaya menjadi penganut atau anggota suatu agama bukan Islam atau supaya cenderong kepada agama itu”.

7. Selain itu, Hannah Yeoh juga mungkin (dihitamkan dan digariskan oleh penulis rencana ini) telah melakukan kesalahan di bawah Seksyen 298(A)(1) Kanun Keseksaan kerana (a) menyebabkan, atau cuba menyebabkan, atau mungkin menyebabkan suasana tidak harmoni, perpecahan, atau perasaan permusuhan, benci membenci atau niat jahat, atau (b) memudaratkan, atau cuba memudaratkan, atau mungkin memudaratkan pemeliharaan keadaan harmoni atau perpaduan, di atas alasan agama.

8. Kebimbangan pensyarah itu juga dibayangkan dengan jelas apabila beliau berkata “…..Saya sendiri pernah mendengar luahan kawan-kawan beragama Islam yang sangat tidak berpuas hati dengan tindakan Hannah Yeoh ini kerana ia dikatakan (dihitamkan dan digariskan oleh penulis rencana ini) bertentangan dengan Perkara 3(1) Perlembagaan Persekutuan yang menyebut bahawa agama Islam adalah agama Persekutuan selain bertentangan dengan Perkara XLVIII(1) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan yang menyebut bahawa agama Islam adalah agama Negeri.”

9. Demikianlah kisah “drama pendek” antara dua insan ini: seorang adalah ahli politik DAP yang amat komited dengan Kristianiti Evagelismenya dan seorang lagi seorang akademik yang mengkhususkan kajian dalam bidang politik dan pernah menyiapkan tesis PhDnya mengkaji PAS seccara mendalam. Ada kawan berkata: “Pensyarah tu menulis kemungkinan YBHY boleh dikatakan telah melakukan kesalahan dan boleh disabitkan dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan atau Enakmen Negeri Selangor menenrusi bukunya itu. Yang Hannah Yeoh melompat buat laporan PDRM itu apa hal?” Logik juga kata kawan tu. Kalau YBHY tidak bersetuju, jawab sahaja dalam media, kenapa sampai buat laporan PDRM yang kemudiannya mengundang laporan PDRM balas oleh PMDKZY dengan memperjelaskan maksud tulisan asalnya yang mula viral di media sosial. Inilah yang trigger ramai akademik dan pemerhati politik untuk menilai buku ini semula secara kritis.

10. Tepuk dada, tanya selera! Kalau dibaca dengan teliti baris demi baris buku BH itu, tanggapan PMDKZY ada benarnya dan penafian lemah YBHY menerusi laporan PDRMnya itu sebenarnya, daripada segi reversed psychology, “telah membenarkan” dakwaan pensyarah berkenaan! Inilah padahnya apabila kita melompat menari di atas tune muzik yang dimainkan tanpa bertanya sipemain lagu maksud muzik itu dimainkan begitu sahaja atau ingin ditarikan? Ternyata YBHY terlajak kaki dan kini langkah tariannya sumbang tak kena tune muzik yang dimainkan!

11. Teramat sukar untuk YBHY menolak anggapan bahawa sememangnya beliau meneruskan usaha evengalismenya menerusi bukunya yang mengisahkan latar belakangnya sehinggalah beliau berjaya memenangi kerusi DUN Subang Jaya dalam PRU-13 yang lalu. Tidak perlu dihairankan atau diselindung lagi kerana YBHY sendiri berpuas hati mengikuti “kehendak tuhan beliau” dengan tanda-tanda dan prophecies yang dilaluinya sendiri sebagaimana dihuraikannya dalam buku berkenaan. Bukankah YBHY adalah bekas graduan OCFers (Overseas Christian Fellowship) yang sangat komited dan beliau sendiri telah berkata di ms 110 buku tersebut bahawa: “It is here that I want to specially address the OCFers (Overseas Christian Fellowship), wherever you are now, to never forget the mission of being trained and equipped and returning home to serve… We want to encourage fellow OCFers to come home. There is much work to be done to rebuild this beautiful nation. Just like Nehemiah overseeing the reconstruction of Jerusalem’s walls, everyone has to be at it, working. God wants to reclaim politics and public service in Malaysia for righteousness’ sake. He is looking for God-fearing men and women who are willing to roll up their sleeves and labour in this very demanding field. No experience in politics? Remember, I had none. No finances? I had none. Not a good time yet? I just got married when I ran my first campaign. He uses very ordinary vessels to do extraordinary things. He does this so His Name is glorified.” [tanpa terjemahan].

12. Berdiri teguhlah pertahan hujah-hujah anda, wahai “sianak tuhan.” Jangan lari dari medan sebenar. YBHY sendiri telah mencatatkan bahawa sebagai anak didik Overseas Christian Fellowship (OCF) semasa belajar di Tasmania,….”it was drummed in pretty clearly into all OCF Australia members upon completing our degrees, we were to return to our home countries as “ambassadors of God” and to make disciples of others. I was an active member of OCF Hobart, even co-leading a cell group of other students…..”

13. Membaca penulisan YBHY dalam BH seakan-akan mengingatkan kita kisah-kisah “penghijrahan” seorang pendakwah muda yang mula mengenali Islam di kampus menerusi usrah, ceramah dan kursus lalu mengaktifkan diri dalam persatuan Islam universiti dan meneruskan usaha dakwahnya di luar kampus termasuk NGO dan parti politik tempatan.

14. YBHY adalah serotang amat percayakan elemen prophecies dalam Kristianiti malah menjadikan ia “jalan hubungan langsung beliau dengan tuhannya.” Ini diperkuatkan lagi dengan YBHY sentiasa cuba mengenepikan perasaan cinta beliau dengan rakan baik seagama Kristiannya, Ram (yang kemudian menjadi suaminya) kerana mahu lebih fokus dan komited dengan agama Kristian yang difahaminya. Beliau menantikan “tanda-tanda daripada Tuhan” untuk endorse perbuatannya supaya “gerak-gerinya benar-benar didorong oleh tuhan kepadanya” dan bukan naluri nafsunya. Ini dapat dibuktikan betapa secara kebetulan nama “Ram” timbul di kaca filem yang ditontonnya dalam kapal terbang dan sekali lagi lagi nama “Ram” dimiliki oleh steward kapal terbang yang bertugas ketika – satu kebetulan yang diterima sebagai “gambaran” untuk memudahkan beliau menerima lamaran Ram kemudiannya – dengan “petunjuk daripada tuhan”.

15. Ringkasnya tulisan YBHY mengingatkan kita kepada penulisan VS Naipal, Among the Believers (1981) yang mengisahkan secara terperinci pengembaraan peribadinya yang boleh mengajak pembaca menyelami perasaannya dalam mengisahkan sesuatu insiden atau kejadian. Sesungguhnya YBHY jelas mempunyai bakat penulisan yang baik dan boleh berjaya tanpa karier dalam bidang politik pun bersama DAP.

16. Bagi pensyarah berkenaan dan kita percaya ramai lagi umat Islam di Malaysia, seakan-akan Hannah Yeoh had crossed the line dan seperti katanya, mungkin melanggar Perlembagaan Persekutuan dan Enakmen Kerajaan Negeri Selangor dengan membiarkan buku berkenaan dijual secara terbuka di Selangor, terdedah kepada orang-orang Islam, dengan maksud untuk menujukkan betapa jalan yang telah dilaluinya sebagai seorang Kristian sejak berumur 19 tahun mendapat restu tuhan dan tuhan telah menentukan untuk beliau terus menyampaikan mesej berkenaan menerusi parti politik yang dianggotainya, yakni DAP.

17. Kenapa beliau begitu terasa sehinggakan mendorongnya membuat laporan PDRM ke atas PMDKZY – hanya dia dan partinya yang tahu. Yang pasti, beliau tidak bergerak solo dan pasti DAP serta sekutu-sekutunya termasuk PAN/Amanah akan back-up YBHY semahu-mahunya. Tak mustahil selepas ni mungkin ada usaha untuk lakukan tabbayyun daripada pihak mufti atas faktor “untuk meredakan keadaan” atau sokongan terbuka daripada “Tok Mopti” atau tokoh dan “pakar hadith” tertentu!

18. Kita berpandangan berkemungkinan besar protes YBHY dan DAP ke atas tulisan PMDKZY berpunca daripada ayat-ayat berikut…. “Jelas berdasarkan kepada segala pengakuan terbuka Hannah Yeoh ini maka peri pentingnya prinsip sekularisme dalam perjuangan politik DAP adalah satu hipokrasi semata-mata. Sebaliknya, gambaran yang diberikan melalui buku ini adalah bahawa, bagi DAP, pemisahan urusan politik daripada urusan agama ini hanya perlu dibuat jika urusan agama ini adalah urusan agama Islam, tetapi jika urusan agama ini adalah urusan agama lain seperti Kristian maka tidak mengapa.” DAP terasa amat terpukul dengan kenyataan tersebut lalu mendorong penulis buku membuat laporan PDRM untuk mendiamkan penulis. Tapi DAP dan penulis BH tersilap duga kerana pensyarah berkenaan amat teliti dalam pemikiran dan penulisannya.

19. Seperkara lagi yang amat ditakuti DAP ialah buku berkenaan yang sudah diterbitkan sejak tahun 2014 belum pernah “diangkat martabatnya” sebagai boleh menimbulkan impak yang mendalam sebegini rupa kecuali menerusi komentar PMDKZY dalam fbnya dan kemudian dalam laporan PDRM susulan sebagai hujah balas laporan PDRM oleh YBNY. DAP amat bimbang jika sebahagian besar ahli-ahlinya yang sudahlah tidak berpuas hati dengan proses lantikan Jawatankuasa Pusat (CCC) kepimpinannnya yang jika ditinjau dimenangi oleh kroni Lim Kit Siang dan anak boboinya, Lim Guan Eng (selain Boboi dalam PBM!) secara kebetulan (benarkah “kebetulan”?) dimenangi oleh mereka yang menganggotai Kristianiti Evangelist yang sama.

20. Sehubungan itu, timbul beberapa persoalan penting:
(i) Berdasarkan pendedahan gerakan Dominionisme dan Zionisme Kristian yang mula menular ke negara kita oleh Iain Bucahanan dalam bukunya, Sang Nila Utama and The Lion of Judah (2015), benarkah wujud pakatan dalaman gerakan evangelisme Kristian dalam inner circle kepimpinan DAP tanpa pengetahuan pimpinan lain bukan Kristian apatah lagi oleh ahli-ahli DAP lainnya?
(ii) Buku Iaian Buchanan berkenaan lebih deskriptif dan mendalam – kenapa DAP tidak mahu bangkitkan? Jika tidak, bukankah ia memberi makna seolah-olah isi kandungan buku itu adalah “100% benar” dan tak dapat disangkal lagi terutamanya di bawah tajuk-tajuk kecil: “2. Christian Dominion: Lessons From Penang”, ms. 44-57; Bab 5: The Guanxi Network: Three Churches, ms. 129-143 dan Bab 8: Christian Zionism in Malaysia: The Singapore Connection, ms 166-177?
(iii) Benarkah dakwaan pihak-pihak tertentu bahawa kempen DAP dibiayai oleh pihak Kristian dari dalam dan luar negara untuk menggerakkan agenda kristianisasi menerusi parti politik DAP yang mampu mempengaruhi parti-parti lain seperti PKR, PAN/Amanah dan PBM?
(iv) Buku Becoming Hannah yang ditulis dengan gaya bahasa lunak dan memikat ini dianggap sebagai percubaan lembut untuk mengetengahkan ikon muda Hannah Yeoh sebagai lambang kejayaan seorang politikus yang komited dengan perjuangan menegakkan keadilan sosial di samping beliau juga seorang penganut Kristian yang komited – kononnya dengan maksud “ikutilah best practice sedia ada yang berkaya dilahirkan oleh DAP”! Dengan demikian, maka tidak hairanlah pujian ke atas BH turut diberikan oleh YB Saari Sungip (ADUN Selangor, Ex PAS dan kini PAN/Amanah dan juga berupa penulis siri buku-buku panduan dakwah dalam gerakan Islam, “Risalah Usrah” ) dan juga oleh YB Rafizi Ramli (yang semakin hari kredibilitinya tercemar oleh tindakan kendirinya!). Macam kita sebutkan tadi, silap-silap nanti ada Tok Mopti FB pulak yang sambut masuk gelanggang lalu mengelabukan lagi isu demi mendapatkan perhatian netizen.
(v) Kisah menarik BH ini menepati idea Kristianisasi sebagaimana yang terungkap dalam https://www.public.dumc.my/the-leap-forward/TLF20130127.docx berjudul, Principles of Influence in Politics bila mana beliau menjelaskan: “Hannah’s hope is to encourage and inspire young people to go into politics and try to make a change in the political domain in Malaysia (dihitamkan dan digariskan oleh penulis rencana ini). Many people say that politics is dirty and that Christians should have nothing to do with politics, but Hannah disagrees. Because politics is dirty that is why righteousness needs to be there, especially those who know and fear God.” (dihitamkan dan digariskan oleh penulis). Tidakkah kata-kata itu berkait rapat dengan buku beliau sebagaimana diulas oleh PMDKZY?

21. Sehubungan itu, oleh sebab laporan PDRM kedua-dua pihak sudah dibuat, maka eloklah pihak berkuasa PDRM, barangkali menerusi TS Ketua Polis Negara sendiri, memulakan arahan siasatan penuh dimulai dengan mengambil kenyataan kedua-dua pihak berkenaan, sekurang-kurangnya “untuk meredakan perbalahan di medan terbuka.” Jika ada fakta kes, maka Jabatan Peguam Negara boleh bertindak segera demi mengekalkan kedaulatan Islam dalam peruntukan Perlembagaan Persekutuan sebagai agama Persekutuan, Perkara 3(1) dan Perkara 11 (4) yang tidak membenarkan agama lain didiayahkan ke atas orang Islam dan Enakmen Kerajaan Negeri Selangor juga mendaulatkan Islam sepenuhnya.

22. Terserahlah kepada kepada pihak berkuasa kerajaan (government of the day) dan penjawat awam berkedudukan kuasa yang menjalankan tugas dan amanah yang dipikul di bawah Titah Perintah Tuanku Agong yang telah melafazkan Sumpah Jawatan SPB Yang diPertuan Agong (Perkara 37) selaku Ketua Agama Islam Persekutuan untuk mempertahankan kesucian Agama Islam di Malaysia.

23. Selain itu, selaras dengan Titah DYMM Tuanku Sultan Selangor pada 13 Mei 2017 baru-baru ini supaya ahli politik menjaga sahsiah, perilaku diri dan tidak cross the line agar nanti tidak sampai ada desakan supaya YBHY perlu dilucutkan jawatannya sebagai Speaker atau sekurang-kurangnya disekolahkan semula dan diberikan amaran keras, ikut mana yang bersesuaian.

24. Walaupun PRU-14 dikatakan semakin hampir, undang-undang negara mesti dipertahankan dan semua orang tertakluk padanya. Malu saya sebagai anak Selangor, Speaker tidak hormati kedudukan Agama Islam dalam perlembagaan negara dan Enakmen Kerajaan Negeri Selangor, seolah-olah berlaku biadap terhadap Tuanku Sultan Selangor!

M. Kamal Affandi,
Puchong
Pembaca menara.my
18 Mei 2017

Dr. M lawan Najib ada sebabnya.

Dr. M sanggup keluar UMNO menyertai pembangkang ada sebabnya

Dr. M tubuh parti Bunga Raya ada sebabnya.

Dr. M TIDAK MAHU angkat poster “Anwar PM Ke-7” … ada sebabnya.

Takkanlah bersusah payah melawan Najib, keluar UMNO, terpaksa telan balik kata-kata kesat kepada musuh politiknya Kit Siang, Anwar dll, tubuh parti baru yang semakin hari semakin bermasalah … hanya untuk mengangkat Anwar sebagai PM ke-7.

Dr. M ada sebab mengapa dia lakukan percaturan politiknya. Berkawan dengan musuh dan memusuhi kawannya. Semua ini untuk sesuatu tujuan. Takkan tiba-tiba nak angkat Anwar, orang yang dipecat, dihina, ditangkap, dipenjara …. Mesti ada sebab Dr. M terpaksa menjilat segala ludahannya dahulu.

Sebab itulah Dr. M terpaksa juga tunjuk belangnya hari ini di Kongres PKR, bahawa, dalam segala apa yang dia memperhambakan diri di kala umur sudah senja ini, Anwar bukan pilihan untuk jadi PM. Sebab jika Anwar naik jadi PM, hampalah segala cita-cita dan tujuan apa yang telah dia lakukan bermula dengan memusuhi orang yang dia sendiri pilih untuk menjadi PM, Najib.

 

Pusat Penyelidikan PAS (PPP) mengalu-alukan pendedahan yang dibuat oleh Pensyarah Sains Politik Universiti Utara Malaysia (UUM) yang juga Fellow Institut Kajian Strategi Islam Malaysia (IKSIM), Dr Kamarul Zaman Yusoff, tentang hubungan DAP dan ajaran Kristian dalam konteks amalan berpolitik di negara ini.

Pendedahan yang bertujuan mendedahkan hipokrasi DAP dalam mengamalkan politik sekular, telah diheret oleh media massa untuk melihat hubungan DAP dengan gerakan Kristianisasi.

Secara umumnya, maklumbalas yang diberikan oleh pimpinan DAP khususnya Hannah Yeoh terhadap isu yang digembar-gemburkan oleh media, ialah dengan cuba menafikan keterlibatan DAP dengan gerakan Kristianisasi di Malaysia.

Berkaitan dengan isu ini, PPP melihat DAP tiada kesungguhan untuk membersihkan nama mereka daripada tuduhan-tuduhan tersebut. Dengan sikap berlepas tangan pimpinan-pimpinan DAP yang lain dan meletakkan beban untuk menjawab isu ini hanya kepada Hannah Yeoh, menunjukkan DAP bimbang isu ini akan meletup.

Tuduhan berkaitan hubungan DAP dan gerakan Kristianisasi ini bukan sahaja akan menyebabkan masyarakat Islam semakin menyedari tentang siapa sebenar DAP, bahkan masyarakat Tionghua juga yang majoritinya beragama Buddha juga akan turut sedar.

Sekiranya tuduhan ini benar, DAP akan kehilangan undi yang lebih besar dari kalangan pengundi-pengundi Islam, malah berkemungkinan juga akan kehilangan undi dari pengundi-pengundi masyarakat Tionghua.

DAP sepatutnya membersihkan nama mereka lebih awal lagi terutamanya selepas penerbitan sebuah buku bertajuk “Sang Nila Utama and the Lion of Judah: Dominionism and Christian Zionism in Malaysia” pada awal tahun 2015.

Buku ini ditulis oleh seorang ahli akademik dari New Zealand, Iain Buchanan, yang diterbitkan oleh International Movement for a Just World.

Buchanan juga sebelum ini menghasilkan sebuah buku yang bertajuk “The Armies of God: A Study in Militant Christianity”.

Di dalam kedua-dua buah buku ini, penulis cuba menggambarkan kewujudan gerakan Kristianisasi global yang melampau, digunakan oleh kuasa Imperialisme untuk mendominasikan politik dunia termasuk di negara-negara umat Islam seperti Malaysia.

Penulis telah memuatkan dalam kedua-dua buku ini bukti-bukti yang sarat tentang teori yang cuba beliau ketengahkan, iaitu wujud gerakan Kristianisasi melampau yang dipelopori oleh Imperialis, bukan sekadar penyebaran agama Kristian yang biasa seperti yang dilakukan oleh pendakwah-pendakwah Kristian yang lain.

Berdasarkan pengamatan PPP, gerakan Kristianisasi melampau ini seperti yang difahami daripada tulisan Buchanan telah disekat di beberapa negara umat Kristian sendiri seperti Russia yang kuat berpegang kepada Ortodoks.

Terdapat juga beberapa negara yang telah menghalang penyebaran gerakan seumpama ini, demi untuk menghalang campurtangan kuasa Imperialisme di negara-negara tersebut.

Sehubungan dengan itu, PPP mendesak supaya DAP menjawab buku Buchanan yang bertajuk “Sang Nila Utama and the Lion of Judah: Dominionism and Christian Zionism in Malaysia” kerana di dalam buku tersebut secara jelas menyebut keterlibatan pimpinan-pimpinan DAP seperti Lim Guan Eng, Hannah Yeoh dan lain-lain.

Sebagai contohnya pada mukasurat 26 hingga mukasurat 34, di bawah tajuk kecil “Dominionism: Lesson from Penang”, penulis menyebut tentang kaitan kerajaan Pulau Pinang yang diketuai oleh DAP.

Nama Lim Guan Eng dan Hannah Yeoh turut disebut di bawah tajuk kecil ini. PPP melihat pendedahan buku ini yang memalitkan DAP khususnya dengan gerakan Dominionism adalah perkara yang lebih utama untuk mereka jawab.

Buku yang ditulis oleh Buchanan ini, sekiranya apa yang didakwanya benar, ia merupakan ancaman kepada kestabilan negara.

Penulis menyebut pada mukasurat 7 bahawa Malaysia secara khususnya sangat mudah diserang dengan gerakan Dominionism dan Christian Zionism.

Melihat kepada kesan besar gerakan Kristianisasi melampau yang didedahkan oleh penulis ini, PPP sekali lagi mendesak supaya DAP memberi jawapan terhadap pendedahan buku tersebut yang telah berlegar di dunia maya sejak 2015 lagi.

Dr. Mohd Zuhdi Bin Marzuki,
AJK PAS Pusat dan Pengarah Pusat Penyelidikan PAS

Mungkin dengan pendedahan yang dibuat oleh Dr. Kamarul Zaman Yusoff tentang buku yang ditulis oleh Hannah Yeoh yang bertajuk “Becoming Hannah” mengejut sesetengah orang yang masih berbaik sangka dengan agenda bersungguh gerakan evangelis Kristian di Tanah Air kita.

Bagi mereka yang telah membaca buku “Sang Nila Utama and The Lion of Judah” yang ditulis oleh pengkaji gerakan evangelis Kristian di Malaysia, Iain Buchanan, pasti merasakan ianya tidak menghairankan. Pembongkaran yang dilakukan Iain Buchanan dua tahun lalu lengkap menerangkan rangkaian gerakan ini termasuk dalam agenda politik evangelis Kristian.

Malaysia has one of the most diverse populations on earth – a product largely of colonial policy, but also of a strategic location between a number of ethno-cultural and religious blocs. There are few countries in the world where the pattern of ethnic and religious belonging is as complex as it is in Malaysia. And yet, for half a century, with one serious lapse, the country has managed to live peacefully with itself. In recent years, however, global geopolitics have begun to disturb the fabric of domestic coexistence in new ways – especially through the import of religious extremism. In the process, religious and ethnic sensitivities have been sharpened and sometimes deliberately (and perilously) confounded. This book attempts to clarify the role of one set of actors – those Western evangelicals, and their local proxies, who subscribe to the ideologies of Christian Zionism and Christian Dominionism.
In pursuit of the systematic Christian transformation of Malaysia, both stress the unity of religious and secular action. And both are gaining ground in national life. Their success is due to a number of factors: the most important of these are the mass offensive launched by foreign evangelical agencies, the power of supportive geopolitics, the efficiency of local evangelical networks, and the play of local ethnic and religious politics. The interplay of these is examined in detail in an attempt to discover how Christian Dominionists and Christian Zionists (who comprise just two to three per cent of the population) aim to transform the wider national society of one…

Kepada yang ingin memiliki naskah ini – sila ke pautan ini:
Buku-buku Iain Buchanan: “ The Armies of God & Sang Nila Utama

Gerard Lourdesamy mendedahkan bahawa dia ada bukti tentang IS dan Taliban di Malaysia. Dalam komennya di MalaysiaKini dia mengatakan bahawa dia ada bukti tersebut.

Dia mengatakan bahawa dia ada bukti Dr. Kamarul Zaman Yusoff adalah penyokong IS dan Taliban.

Maka polis mesti segera panggil Lourdesamy ini untuk mendapat maklumat dan bukti yang dia ada untuk tangkap Dr. Kamarul. Jika benar Dr. Kamarul ada kaitan dengan IS dan Taliban, kita tidak boleh biarkan negara kita diancam.

Namun, jika Lourdesamy tidak dapat kemukakan buktinya, maka tindakan sewajarnya perlu diambil ke atas mereka yang dengan mudah membuat tuduhan sedemikian.

Siapa GERARD LOURDESAMY?

Membaca beberapa akhbar arus perdana dan liputan pelbagai portal berita berkaitan upacara pertabalan SPB YDP Agong Sultan Muhammad V, jelas menampakkan bahawa di kalangan wartawan dan ketua-ketua editor media, ramai yang masih tidak faham asas kedaulatan Negara serta Perlembagaan Persekutuan itu sendiri.

Kebanyakan media yang menyiarkan gambar YDPA mencium Al-Quran meletakkan ulasan (caption) “SULTAN Muhammad V mencium al-Quran iaitu lambang kemuliaan Islam sebagai agama rasmi negara pada Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong XV di Istana Negara, semalam”

Ini adalah kesalahan besar dalam pemahaman tentang asas Negara dan kedudukan Islam di Tanah Air ini.

Sering kali media melaporkan bahawa “Islam Agama Rasmi” Malaysia. Malah ramai juga di kalngan pembesar Negara yang masih seing menggunakan slogan yang salah itu. Jika ada pun sesetengah Menteri yang sudah faham dengan menyebut Islam sebagai Agama Persekutuan atau Islam Agama Negara, tetapi apabila ianya dilaporkan oleh akhbar entah sama ada waratwan yang tidak petik dengan betul atau ketua-ketua editor yang tidak faham dengan asas Persekutuan Malaysia ini.

Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang utama Persekutuan seperti mana ditegaskan di dalam Perkara 4. Ini juga bermakna rangkap kata yang kita kerap dengar bahawa Islam itu adalah agama rasmi itu salah dan tidak berdasarkan Perlembagaan Persekutuan.

Kegagalan memahami perkara asas ini di kalangan petugas media dan ketua-ketua editor media membuat naratif yang salah ini diteruskan dan diulang-ulang. Mungkin perlu ada usaha untuk sekolahkan mereka ini agar penyampaian maklumat yang benar dapat disampaikan kepada masyarakat agar lebih fahami asas Negara yang bertunjangkan Agama Islam sejak dari kedaulatan pemerintahan Raja-Raja Melayu yang sudah beratus tahun.

 

PETALING JAYA: PAS menyerang balik Tun Dr Mahathir Mohamad, selepas bekas perdana menteri itu mendakwa parti Islam itu hanya wujud untuk memecah belahkan orang Melayu.

Naib Presiden PAS, Idris Ahmad mempersoalkan mengapa Dr Mahathir “terlalu berdendam” dengan parti itu.

“Salahkah PAS hendak membawa hala tuju sendiri. PAS masih di blok pembangkang. Jangan perasan Tun sahaja hendak melawan BN. PAS juga melawan BN. Semasa Tun berkuasa pun kami lawan. Tun baru hendak belajar melawan BN. Belajarlah menjadi pembangkang.

“Sekarang baru Tun tahu betapa peritnya menjadi pembangkang di Malaysia,” katanya.

Dr Mahahir yang kini mempengerusikan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) semalam menyifatkan PAS sebagai “malapetaka” terhadap perpaduan Melayu.

Katanya, keputusan PAS untuk bertanding sendiri di luar kerjasama parti pembangkang lain hanya bertujuan membantu Barisan Nasional dengan cara memecahkan undi pembangkang.

“Dengan PAS bertanding dan menjadikan pertandingan tiga atau lebih penjuru, kesannya ialah memecahbelah musuh-musuh BN (Umno). PAS akan kalah dan mengheret turun parti pembangkang lain. UMNO akan menang, kerana penyokong parti lawan berpecah,” katanya dalam penulisan blog semalam.

“Perjuangannya sebagai parti Islam, jika ada, tidak sedikitpun berhasil. Kejayaannya terhad kepada memecahbelah orang Melayu sehingga pengaruh dan kuasa mereka berkurangan dalam politik negara.”

Idris sebaliknya berkata Dr Mahathir yang memecah belahkan orang Melayu sepanjang pemerintahannya.

“Kalau Tun terlupa saya hendak ingatkan kepada Tun. Bukankah zaman Tun Melayu berpecah? Selama 22 tahun Tun berkuasa, tiga Timbalan Perdana Menteri terpelanting. Lahir team A dan team B di dalam Umno sehingga Umno diharamkan. Zaman Tun lahirnya Parti Semangat 46 dan Parti Keadilan Rakyat,” katanya.

Beliau mempertahankan keputusan PAS untuk tidak menyertai Pakatan Harapan, gabungan yang menyatukan PKR, DAP, Amanah dan PPBM dalam usaha memastikan pertandingan satu lawan satu dengan BN.

“Kenapa pula Tun hendak marah kepada PAS apabila tidak menyertai PH.

“Kalau tidak mahu sertai pakatan Tun, maka ini dianggap pemecah belah orang Melayu,” kata Idris.

dipetik dari FMT

Kes ini menimbulkan lebih banyak persoalan daripada jawapan.

Kalau dia ada maklumat – kenapa tidak dikongsikan dengan PDRM. Pandai-pandai hendak siasat sendiri. Dia ini seorang penyiasat ke?

Itulah yang KPN Khalid Abu Bakar katakan bahawa tindakan Peter Chong [aktivis BERSIH, PKR] yang menghilangkan diri tanpa “memaklumkan” kepada ahli keluarga mahupun sahabat terdekat telah menghabiskan masa dan tenaga polis. Syabas PDRM.

Apabila difikirkan seolah-olah ada sesuatu yang hendak disembunyikan. Perlu juga disiasat dakwaan bahawa beliau diculik di Thailand. Apakah benar? Ada laporan polis Thailand?

1. Peter Chong dikatakan hilang.  Hanya berdasarkan tidak kemaskini Facebooknya dan ahli keluarga “tidak tahu” di mana dia berada.

2. Laporan FMT mengaitkan Peter Chong rapat dengan Kapt. Zaharie juruterbang MH370 yang hilang.

3. Beberapa hari kemudian [laporan MalayMailOnline], dua pemimpin kanan PKR mengatakan “Facebook Chat” Peter Chong masih aktif. … hmmm.

4. KPN Khalid Abu Bakar mendedahkan bahawa Peter Chong dirakam CCTV ke Thailand menaiki bas.

5. Rakan-rakan Peter Chong seolah-olah tidak percayai kenyataan KPN bahawa Peter Chong ke Thailand – desak maklumat lanjut.

6. Peter Chong kembali di KLIA

7. KPN mengatakan Peter Chong menghabiskan masa dan tenaga polis. Bermakna menghabiskan duit anda dan kita semua. INI SAYA SETUJU.

Baca: Peter Chong returns to KL, claims he was abducted in Hatyai

Hari ini bermula pembicaraan penuh.

  1. Plaintif Eric Paulsen mula memberi keterangan.
  2. Saksi 1 defendan, Sdra Rizal memberi keterangan
  3. Defendan, Ustaz Hafiz Nordin memberi keterangan.

Kes bersambung esok dengan saksi defendan terakhir.

Jom kita sama-sama kita turun memberi sokongan kepada Ustaz Hafiz Nordin yang disaman oleh Eric Paulsen di Mahkamah Tinggi NCVC 9 Tingkat 4 Kompleks Mahkamah Jalan Duta Kuala Lumpur, 18hb April 2017.

Bagi yang tidak dapat hadir – mohon doakan kejayaan kita semua.

*******

Latar belakang kes:

Eric Paulsen telah mengeluarkan “tweet” yang menghina institusi Islam. Eric Paulsen telah mengatakan bahawa JAKIM mempromosikan ekstremisme setiap Jumaat = setiap kali khutbah Jumaat (?).

Persoalan?

Kenapa Eric Paulsen begitu berani dan lantang menghina institusi Islam.

Bagaimana tajuk khutbah pada 9hb Januari 2015 yang bertajuk “Menjana Masyarakat Prihatin” dituduh Eric Paulsen sebagai mempromosi ekstremisme?

Mengapakah EP mengatakan SETIAP Jumaat JAKIM mempromosi ekstremisme? Setiap hari Jumaat?

Kenapa kerajaan Amerka Syarikat dilihat bersungguh membela Eric Paulsen dalam kes ini?

[Baca: Kenapa Amerika Syarikat Bersungguh Membela Apabila Eric Paulsen Hina Islam? Apa Agenda Sebenar Mereka?]

Bersama kita bela Institusi Islam yang dihina.

**********

Baca juga:

Eric Paulsen & Lawyers For Liberty – Dibayar Amerika Syarikat?

Kenapa Amerika Syarikat Bersungguh Membela Apabila Eric Paulsen Hina Islam? Apa Agenda Sebenar Mereka?

 

Mari kita ikuti satu bahagian lagi daripada ucapan Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dalam dialog tertutup di Lecture Theatre, Student Wing, Block S3.1 Level B3, Rajaratnam School of International Studies, Nanyang Technological University, Singapura, pada 10 Disember 2014.

[dipetik dari FB Dr. Kamarul Yusoff]

Bahagian ucapan Lim Guan Eng ini paling tidak boleh membuktikan beberapa perkara, iaitu bahawa:

(1) Lim Guan Eng adalah seorang insan yang hipokrit dan bukanlah seorang kawan yang boleh diharapkan. Di depan, Lim Guan Eng memuja-muji Datuk Seri Anwar Ibrahim, tetapi di belakang, beliau selamba sahaja menceritakan keburukan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Begitu juga caranya dengan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, di depan Lim Guan Eng mengkritik Datuk Seri Abdul Hadi Awang, tetapi di belakang, beliau mempertahankan Datuk Seri Abdul Hadi Awang, sekurang-kurangnya di dalam isu Langkah Kajang.

(2) Kritikan PAS terhadap PKR dalam isu Langkah Kajang adalah betul dan PKR sememangnya tidak menangani isu Langkah Kajang dengan baik. Tidak mungkin Langkah Kajang dapat dipertahankan oleh sesiapa pun bila Lim Guan Eng sendiri mendedahkan bahawa “ia telah dibuat dengan cara yang sangat sombong dan sangat kotor tanpa perundingan dengan sama ada PAS atau DAP” dan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri mengakui kepada Lim Guan Eng yang “ia telah ditangani dengan sangat teruk”.

(3) Datuk Seri Anwar Ibrahim sebenarnya hanya dipergunakan oleh DAP untuk kepentingan politiknya sahaja. Bertentangan dengan kenyataan terbuka para pemimpin DAP, termasuk kenyataan terbaru pemimpin DAP Selangor, Ronnie Liu, bagi menghalalkan tindakan beliau berunding dengan Kedutaan Amerika Syarikat untuk membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng mendedahkan bahawa Datuk Seri Anwar Ibrahim “lebih merbahaya di dalam penjara”, sekali gus menimbulkan tanda tanya besar mengenai komitmen para pemimpin DAP dalam menyokong usaha untuk membebaskan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

KENYATAAN PERTAMA LIM GUAN ENG

“We didn’t deny that Selangor crisis has put us in a very bad light. I also spoken to Datuk Seri Anwar to tell him that this was very badly handled, and of course he agreed with me… It was done in a very proud and very dirty manner without consultation with either PAS or DAP. This was a shortcoming on his part and of course he apologised not only personally but also publicly. But mistake has been done. And the matter is finally resolved. So we have shown that we are not very good in managing crisis. Yes, we admit that.”

(Terjemahan: “Kami tidak menafikan bahawa krisis Selangor telah meletakkan kami di dalam keadaan yang sangat teruk. Saya juga bercakap dengan Datuk Seri Anwar untuk memberitahu beliau bahawa ia telah ditangani dengan sangat teruk, dan dia juga bersetuju dengan saya… Ia telah dibuat dengan cara yang sangat sombong dan sangat kotor tanpa perundingan dengan sama ada PAS atau DAP. Ini adalah kekurangan beliau dan dia juga meminta maaf bukan sahaja secara peribadi tetapi juga secara terbuka. Tetapi kesilapan telah dibuat. Dan perkara ini akhirnya diselesaikan. Jadi kami telah menunjukkan bahawa kami bukan sangat bagus dalam menangani krisis. Ya, kami akui itu.”)

KENYATAAN KEDUA LIM GUAN ENG

“And I still think that Anwar is a boon to Pakatan, he is not a been to Pakatan, he is a boon to Pakatan, basically because you can criticise for his shortcoming, the fact that he didn’t manage well some issues that he dealt with, or had a dealt with one hand, pushing for his wife (to become the Menteri Besar of Selangor) and ended up you know getting humiliated having Azmin to come up (as the Menteri Besar of Selangor), also losing his title of Datuk Seri, but he is still a boon to Pakatan because if you look at that person with that persona and that experience definitely it is him. But if he is imprisoned and Pakatan, provided that we resolve this issue, can go on. We went on when he was imprisoned. And I still think he is more dangerous inside than outside for BN.”

(Terjemahan: “Dan saya masih fikir bahawa Anwar adalah satu keuntungan kepada Pakatan, beliau bukan satu kerugian kepada Pakatan, beliau adalah satu keuntungan kepada Pakatan, umumnya kerana kamu boleh mengkritik kekurangan beliau, fakta bahawa beliau tidak menguruskan sesetengah isu yang beliau tangani dengan baik, atau tangani dengan sebelah tangan, mengusahakan isteri beliau (untuk menjadi Menteri Besar Selangor) dan berakhir dengan dimalukan bila Azmin yang naik (sebagai Menteri Besar Selangor), di samping kehilangan gelaran Datuk Seri, tetapi beliau adalah tetap satu keuntungan kepada Pakatan kerana jika kamu lihat kepada individu itu dengan persona itu dan pengalaman itu sudah pasti ia adalah beliau. Tetapi jika beliau dipenjarakan dan Pakatan, dengan syarat kami boleh menyelesaikan isu ini, boleh terus bergerak. Kami terus bergerak bila dia dipenjarakan dulu. Dan saya masih fikir beliau lebih merbahaya di dalam penjara dari di luar penjara untuk BN.”)

KENYATAAN KETIGA LIM GUAN ENG

“I think what principally motivated Hadi (to change) was actually anger with Anwar. Anwar made the Selangor Move completely keeping everyone in the dark. Probably I don’t take it as an affrontment. After that he came out he called me out and apologized. I am a bit more forgiving person, so I just said, very unfortunate you have to really explain. I think for Hadi it is something he couldn’t take it, because this is not the first time Anwar had doing things without consultation. So in a way I think this pushed Hadi over the cliff, so to say.”

(Terjemahan: “Saya fikir sebab utama Hadi (berubah) adalah kemarahan terhadap Anwar. Anwar membuat Langkah Selangor tanpa merujuk kepada sesiapa. Mungkin saya tidak menganggapnya sebagai satu penghinaan. Selepas itu beliau keluar beliau memanggil saya dan meminta maaf. Saya bersifat lebih pemaaf, jadi saya berkata, sangat malang kamu terpaksa memberi penjelasan. Saya fikir untuk Hadi ia adalah sesuatu yang beliau tidak boleh terima, kerana ini bukan kali pertama Anwar membuat sesuatu tanpa perundingan. Jadi dari satu segi saya fikir ini telah membuat Hadi hilang kawalan.”)

Ingatkan saya …

... dalam pelbagai pertemuan dengan saudara-saudara sekalian, terutama selepas mana-mana sesi taklimat, kadang-kadang ada yang meminta sesuatu dari saya. Kerap kali dalam kesibukan serta kelemahan saya sendiri, ada ketika janji-janji tersebut terlupa saya tunaikan ... tolong ingatkan saya. PM di FB saya atau emel kepada saya akarimomar.wordpress.com/about

***

akarimomar Youtube Channel

Click here to go to my Youtube Channel:
http://www.youtube.com/akarimomar

Buku-buku Armies of God dan Sang Nila Utama & Lion of Judah MESTI DIBACA

Tulisan Mr. Iain Buchanan yang mendedahkan agenda Evangelis Kristian ...
Untuk tempahan dan pesanan.

Buku2 Iain - poster1

.

Bicara Promoter LGBT

Maulid Pelajar Tahfiz

Tembakan Bedil di Bukit Pak Apil

Klik untuk tonton

Buku-buku Karangan Awang Goneng: Growing Up in Trengganu + A Map of Trengganu

DAPATKAN NASKAH ANDA SEKARANG !!!
Klik imej:

.

PLACE YOUR ORDER NOW !!!
SMS: 019-3199788 (Karim)
email: akarimomar@yahoo.com

Bacaan Hizib

Effective Islamic Parenting

May 2017
M T W T F S S
« Apr    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Taqwim Solat – Prayer Time

Al Masjid – Memakmurkan masjid

Sinopsis Kitab Fiqh Akbar

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 254 other followers

Tauhid