You are currently browsing the category archive for the ‘Melayu’ category.

Maka semakin dekat dengan Raya, semakin orang kita zahirkan bahawa sebenarnya mereka sudah tidak kisah dengan GST. Lihatlah cara mereka berbelanja. Lihatlah mereka bazirkan dengan berdentum-dentum membakar wang ringgit.

[baca: Bantah GST! Tapi Apa Itu GST? … eerrr …]

Tidak memperduli kerehatan jiran tertangga. Setiap kali dentuman yang kuat akan ada pulak alarm kereta yang berbunyi. Sesetengah dentuman yang terlebih kuat ada pula alarm rumah berbunyi kerana gegaran yang terlalu kuat dirasakan.

Bukan sahaja mengganggu, ada pulak mangsa yang cedera sama ada akibat diri sendiri, tetapi yang lebih menyedihkan apabila akibat kerja orang lain.

Bacalah kes mercun bebola yang dibaling dalam bakul motorsikal awal Ramadhan lalu. [Hilang dua jari dibaling mercun] Tidak pasal-pasal orang lain jadi mangsa. Sepanjang hayat seorang yang mengharapkan mata pencariannya dari hasil kerja tangannya menderita bukan sahaja fisikal tetapi tidak lagi dapat lakukan satu-satunya usaha pendapatannya melalui pertukangan.

Orang-orang Cina pun terkejut melihat yang asalnya budaya mereka tetapi orang Melayu yang melebih-lebih membakar duit. Orang Cina pun terkejut kerana sebenarnya budaya mereka itu adalah untuk halau hantu. Tetapi orang kita main mercun macam hantu.

Tiada keperluan untuk orang Melayu membakar mercun dan membazir duit jika keluhanan harga barangan menjadi mahal kononnya akibat GST yang mereka sembang dan sembangkan. Malah di bulan Ramadhan dan sambutan Hari Raya inilah kita lagi nampak sebenarnya mereka banyak duit untuk dibazirkan.

Kita belum bercakap pasal hotel dan restoran penuh dengan orang berbuka puasa buffet Ramadadhan yang kebanyakkannya dengan harga yang tidak masuk akal untuk orang masih tetap melangganinya dalam keadaan yang dikatakan masyarakat merungut harga barang mahal.

Mereka hanya sibuk bermusim untuk Goods and Services Tax (GST) tapi mereka tidak pula kisah Gerakan Sesat Tauhid (GST yang satu lagi).

Posting dulu: Pembaziran Mercun dan Bunga Api Yang Tidak Berkesudahan

Fahaman dan aktiviti sesat Liberalisme Ani Zonneveld nampaknya berterusan. Dia masih berterusan dalam zulumat. Masih belum puas dengan gerakan sesat Muslim for Progressive Values (MPV) berpusat di Los Angeles, dan mempunyai pengikut di Malaysia di bawah Komuniti Muslim Universal (KMU), kini melaksanakan aktiviti sesat terbarunya di Berlin pula [baca laporan Utusan di bawah].

Dalam pada umat Islam bersungguh melakukan ibadah mengejar Laylatul Qadr di akhir Ramadhan ini, ada pula golongan yang mengaku Islam tetapi lari dari cahaya Nur Islam ke kegelapan zulumat Liberalisme.

Kita doakan agar diri kita dan ahli keluarga kita terpelihara dari hasutan Liberalisme dan fitnah akhir zaman ini. Kita juga doakan semoga Allah memberi pertunjuk kepada mereka agar keluar dari zulumat.

Baca kumpulan sesat MPV di bawah pimpinan Ani Zonneveld – Liberal Yang Sesat – Terjemahkan Bacaan Selari Dalam Solat.

Baca juga: Imam-imam Wanita Liberal Sesat – Kenali Mereka

Baca seterusnya laporan Utusan:

Masjid di Berlin sebar fahaman Islam liberal

BERLIN 17 Jun – Agama Islam berdepan pelbagai ancaman baharu termasuklah penyebaran fahaman Islam liberal.

Terbaharu, sebuah masjid yang membenarkan lelaki dan wanita solat bersama-sama dibuka semalam di bandar ini serta turut mempunyai imam wanita.

Salah seorang imam wanitanya, Ani Zonneveld yang dilahirkan di Malaysia dilihat melaungkan azan di Masjid Ibn Rushd Goethe.

“Kami mahu menghantar mesej jelas melawan keganasan Islam dan penyalahgunaan agama kami. Kami mahu mengamalkan agama kami bersama-sama,” dakwa salah seorang pengasas masjid itu, Seyran Ates.

Ates, 54, merupakan seorang peguam dan aktivis hak wanita yang sering mempersoalkan amalan bersifat pantang larang atau taboo serta pernah menggesa revolusi seks dalam dunia Islam.

Ates berkata, beliau tidak akan membenarkan golo­ngan konservatif agama menafikan hak beliau untuk menjadi seorang Muslim.

Menurut rakaman imej yang dikeluarkan, jemaah di masjid berkenaan solat secara bercampur antara lelaki dan wanita selain imam ber­ucap dalam bahasa tempatan.

Malahan ada juga jemaah wanita yang memakai tudung dan tidak memakai tudung.

Di samping itu, tujuh orang pengasas masjid tersebut berkata, mereka bercadang mahu membuka dewan solat kepada semua golongan termasuk gay dan pengkid. – AFP

dipetik dari © Utusan Melayu (M) Bhd

Adalah menjadi suatu kesalahan yang boleh disiasat di bawah seksyen 121D Kanun Keseksaan jika kita mempunyai maklumat berkaitan usaha untuk memerangi, memecat, melucut kuasa YDP Agong, atau maklumat berkaitan rancangan, hasrat atau niat seseorang untuk memerangi, memecat, melucut kuasa YDP Agong, tetapi kita simpan dan tidak maklumkan kepada pihak berwajib.

Saya dikhabarkan, Sdr. Razali Abdul Rahman, bekas pemimpin DAP dan dahulunya orang kanan Lim Guan Eng, ada membuat pendedahan bahawa pada 5hb Mei 2011, berkumpul beberapa orang paderi seluruh Malaysia bersama dengan beberapa paderi luar negara beserta dengan beberapa tokoh penting DAP di sebuah restoran yang di Hotel Red Rock, di Pulau Pinang. Malah Utusan Malaysia pernah mendedahkan berhubung majlis ini.

Majlis makan malam tersebut disertai dengan sumpah tokoh-tokoh DAP bersama paderi-paderi Kristian untuk menjadikan Malaysia negara Kristian dan Perdana Menteri Malaysia nanti seorang yang beragama Kristian.

Saya difahamkan bahawa salah seorang yang hadir dalam majlis tersebut kini berada dalam jemaah kabinet sebagai seorang Menteri. Jika benar, maka pihak keselamatan MESTI melakukan siasatan. Ini suatu yang membahayakan. Jika seorang menteri itu pernah hadir majlis sumpah orang-orang Kristian dan menteri ini sembunyikan maklumat yang dia ada, maka itu adalah suatu kesalahan.

Sengaja meninggalkan daripada memberi maklumat mengenai kesalahan-kesalahan terhadap seksyen 121, 121A. 121B, 121C oleh seseorang yang terpaksa memberitahu

Barang siapa yang ketahui atau yang ada sebab mempercayai bahawa apa-apa kesalahan yang boleh diseksa di bawah seksyen 121, 121A. 121B atau 121C telah dilakukan, dengan sengaja meninggalkan daripada memberi apa-apa maklumat berkenaan dengan kesalahan itu, yang ia terpaksa di sisi undang-undang memberi, hendaklah diseksa dengan penjara selama tempoh yang boleh sampai tujuh tahun atau dengan denda atau dengan kedua-duanya.

Jika benar menteri tersebut hadir maka dia mempunyai maklumat bahawa ada usaha sekelompok orang yang hendak melakukan kesalahan di bawah seksyen 121B Kanun Keseksaan.

Kesalahan-kesalahan terhadap kuasa Yang di-Pertuan Agong, Raja atau Yang di-Pertua Negeri

121B Barang siapa merancang, mengada-ada, mereka-reka atau berusaha akan pemecatan atau perlucutan Yang di-Pertuan Agong daripada pertuanan Malaysia atau perlucutan atau pemecatan Raja, bakal-bakal atau pengganti-pengganti, atau Yang di-Pertua Negeri daripada pemerintahan sesebuah Negeri, atau mempertakutan Kerajaan Malaysia atau mana-mana Kerajaan Negeri dengan jalan kekerasan jenayah atau menunjukkan kekerasan jenayah, hendaklah diseksa dengan penjara seumur hidup dan boleh dikenakan denda.

Dengan beradanya menteri itu dalam majlis tersebut, bermakna menteri tersebut tahu dan maklum bahawa ada sumpah janji orang Kristian untuk menjadikan Malaysia Negara Kristian. Maka itu adalah suatu kesalahan yang menyanggahi “Sumpah Jawatan YDP Agong” untuk memelihara Agama Islam setiap masa di mana Agama Islam adalah Agama bagi Persekutuan.

Menteri itu tidak boleh menafikan dengan helah dia tidak tahu. Ini kerana menteri itu sendiri bersama berdiri mengangkat tangan bersumpah.

Kesalahan ini adalah jelas. Dan menjadi kesalahan yang besar dan nyata bahawa menteri tersebut menyembunyi maklumat tentang rancangan pemecatan atau perlucutan Yang di-Pertuan Agong daripada pertuanan Malaysia .

Johor Bahru: Ramai Melayu terdesak untuk mendengar ajaran Injil kerana tiada keselamatan (salvation) dalam agama Islam, dakwa Pastor Victor, seorang pendakyah Kristian yang berbangsa Melayu. Menurutnya lagi, selama ini beliau telah memurtadkan ramai Melayu untuk beriman kepada Ketuhanan Isa al-Masih.

[sumber: https://www.menara.my/]

Paderi Melayu yang dibiayai oleh International Christian Association (ICA) itu berkata, “Satu daripada kegembiraan terbesar kami adalah menyebarkan ajaran Injil di kalangan orang-orang kami. Ramai orang Melayu terdesak untuk mendengar ajaran kitab Injil kerana tiada keselamatan dalam agama Islam.”

“Perbuatan kami adalah merbahaya, tetapi apabila kami memikirkan hakikat syurga dan neraka, ianya adalah lebih merbahaya sekiranya kami tidak lakukannya,” tegas paderi Melayu bernama Victor tersebut.

[Kenapa Gambar Pastor Victor Sentiasa Dirahsiakan? ]

Paderi Melayu yang dikenali sebagai Victor

Usaha beliau memurtadkan Melayu-Muslim di negara ini tidak begitu sukar memandangkan beliau hanya menghadapi masalah dengan pihak berkuasa di sebuah negeri sahaja di Malaysia. Berkat kegigihan serta semangat Pastor Victor dan pasukannya, mereka berjaya memurtadkan begitu ramai orang Melayu.

Beliau berkata, “Dalam tempoh bertahun-tahun ini, kami telah murtadkan ramai orang Melayu supaya bertaubat dan beriman kepada Ketuhanan Isa al-Masih.”

Meskipun International Christian Association (ICA) mendedahkan bahawa badan itu juga bekerjasama dengan gereja-gereja tempatan dalam gerak kerja mereka, namun golongan Melayu murtad itu tidak boleh pergi beribadat di gereja-gereja tersebut kerana takut dikenakan tindakan undang-undang.

Keluarga Melayu yang murtad menjadi Kristian

Paderi Melayu itu berkata, “Menurut undang-undang, orang Melayu tidak boleh pergi ke gereja. Oleh itu, kami bawakan gereja kepada mereka. Ini adalah satu penghormatan untuk terlibat dengan gerakan gereja-rumah ini.”

Paderi Melayu tersebut juga tidak lokek untuk berkongsi rahsia bagaimana beliau berjaya memurtadkan orang-orang Melayu Islam ― dengan menjadi sahabat setia kepada mereka yang memerlukan.

“Kami menggunakan bantuan makanan sebagai satu cara untuk berdakyah,” kata Pastor Victor.

Paderi Melayu sedang mengadakan upacara berdoa beserta teks rujukan

“Dengan membawa barangan keperluan kepada golongan miskin, kita dapat peluang untuk berkongsi pesanan al-Masih dan juga mengagihkan kitab-kitab Bible,” sambungnya lagi.

Paderi itu juga menceritakan pengalamannya dalam memurtadkan sebuah keluarga Melayu-Muslim di Johor Bahru. Wanita Melayu itu, Lynn, meminta pendakyah-pendakyah Kristian itu untuk mendoakan mereka kerana telah berputus asa setelah gagal dalam perniagaan.

“Mereka cuma perlukan doa dari kami,” dedah Victor, memandangkan Lynn pada awal-awal lagi telah memberitahu bahawa beliau tidak berminat untuk murtad memeluk agama Kristian.

“Mereka telah diberitahu oleh kawan saya bahawa kami mempunyai kuasa untuk menghalau semangat-semangat jahat dan itulah yang mereka perlukan.”

Namun pada keesokan harinya, keluarga tersebut memilih untuk murtad untuk memeluk agama Kristian setelah terpengaruh dengan kisah bagaimana hidup mereka berubah menjadi baik setelah memeluk agama Kristian.

“Kami berharap untuk bertemu lebih ramai lagi keluarga Melayu-Muslim,” kata Pastor Victor.

Ramai yang buat laporan apabila pendedahan dibuat [baca: Jerusalem Jubilee (1967) Lawan Memperingati Nakbah (1948)] tentang perancangan pelampau evangelis Kristian ingin mengadakan majlis di Tanah Air kita sambutan kejayaan Israel menawan kota Jerusalem. Memandangkan banyaknya laporan, maka Menteri Dalam Negeri pun turut membuat kenyataan. Akhirnya, KONON, penganjur membatalkan rancangan mereka untuk mengadakan majlis tersebut pada 15-18 Jun di Melaka.

Umat Islam terus merasa lega. Kita pun mula merasa selesa. Kita tidak sedar apakah pengumuman pembatalan “majlis sambutan rampasan kota Jerusalem oleh rejim zalim Zionis Israel” mungkin hanya satu “red flag”. Hanya helah sahaja? Takkan semudah itu untuk batal.

Akibat rungutan dan bantahan umat Islam, laman sesawang Christianity Malaysia turut telah memadamkan pengumuman majlis tersebut di laman mereka. Tiba-tiba url pautan asal mendapat hasil “404 – page not found“.

Entah sejauh mana siasatan yang telah dilakukan berhubung laporan-laporan pelbagai pertubuhan itu. Apakah ianya terhenti kerana penganjur mengumumkan pembatalan? Yalah, hendak siasat apa lagi kalau sudah batal.

Tidak, penganjuran majlis sedemikian walaupun sudah dibatalkan MESTI diteruskan siasatan. Kerana penganjuran majlis seumpama itu boleh disiasat di bawah Seksyen 121B Kanun Keseksaan. Penganjur MESTI DISIASAT! Mereka sudah ada niat.

121B. Whoever compasses, imagines, invents or intends the deposition or deprivation of the Yang di-Pertuan Agong from the sovereignty of Malaysia or the deprivation or deposition of the Ruler, his heirs or successors, or of the Yang di-Pertua Negeri from the rule of a State, or the overawing by means of criminal force or the show of criminal force the Government of Malaysia or of any State, shall be punished with imprisonment for life and shall also be liable to fine.

Majlis sambutan Jerusalem Jubilee bukan sahaja menyambut kejayaan rejim Zionis Israel merampas Jerusalem 50 tahun lalu dan sempena sambutan 50 tahun penubuhan ASEAN, tetapi ianya juga adalah majlis untuk membina jajaran (aligning) negara-negara “Golden Gate” dengan Jerusalem Jubilee untuk kedatangan King of Glory bagi Kerajaan Kristian Sedunia.

Apa ertinya?

Negara-negara di bawah “Pintu Gerbang Emas” (Golden Gate) – termasuk negara-negara ASEAN, akan dijajarkan untuk hubungan dengan negara Israel melalui Malaysia dengan meletak Malaysia nanti di bawah pemerintahan Kingdom of Glory (Kerajaan Kristian Sedunia) dengan Rajanya ialah “King of Glory” (Tuhan Jesus mereka).

Ini jelas, sudah ada “compasses, imagines, invents or intends the deposition or deprivation of the Yang di-Pertuan Agong from the sovereignty of Malaysia“. [Kanun Keseksaan Sek.121B] Di mana kedudukan YDP Agong apabila Malaysia ditadbir oleh King of Glory mereka?

Jangan kita lupa Tom Hess, salah seorang pengasas gerakan yang menganjurkan Jerusalem Jubilee itu, kerap keluar masuk Malaysia. Pada tahun 2015, dalam majlis sama seperti yang hendak dianjurkan di Melaka tetapi dibuat di Grace Assembly [gereja pemilik Brazil Football Centre], Tom Hess telah menguar-uarkan bahawa pada tahun 1948, asas kepada pembinaan semula Kerajaan David “restoration of the tabernacle of David” telah dilaksanakan dengan terbentuknya negara Israel.

“… in 1948, the promised nation Jerusalem is restored, which is the foundation of the restoration of the tabernacle of David. God is not only restoring this nation, he’s also restoring the church. Since the promised nation’s restoration, Tom has also observed that there was a great outpouring of the Holy Spirit all over the world, pointed out by the book of Acts.”

Dengan sambutan Jubilee sempena 5o tahun rampasan kota Jerusalem serentak dengan 50 tahun Jubilee penubuhan ASEAN maka inilah masanya pula untuk membentuk jajaran bagi pembinaan hubungan antara Israel dengan negara-negara “Golden Gate” melalui Malaysia.

Hubungan ini disebut oleh George Annadorai sebagai “Isiah Highway” yang diberi tanggungjawab kepada orang-orang Cina evangelis Kristian di Tanah Melayu ini. [baca: Paderi Annadorai: Orang-orang Cina Akan Hubungkan Malaysia Dengan Israel]

Baca juga: Rabbi “GANAS” Dibawa Masuk Malaysia Oleh Evangelis Kristian

 

 

Pagi ini, ada yang hangat bincang pertikaikan siri pendedahan-pendedahan yang saya buat. Ada yang tidak puas hati dengan pendedahan saya.

Ada seorang yang mengirim dengan mengatakan  … “you dah bankrap idea ni.” Saya jawab kalau rasa idea saya bankrap kenapa baca?

Malah pernah seorang yang bergelar “Baba” (atau Ustaz) komen di FB saya suatu ketika dahulu mengatakan bahawa seminar yang kami adakan pada tahun 2013 [Wacana Agenda Kristian Se Dunia] ialah “program UMNO untuk orang melayu tinggalkan Hukum Allah” – أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ

[Lihat sebelah ->]

Untunglah UMNO dapat kredit kerja orang lain. Kenapa mendedahkan perancangan jahat pelampau evangelis Kristian mesti kerja parti UMNO?

Ada juga yang mengatakan pendedahan-pendedahan yang saya buat ini kerja yang “tidak berfaedah … cerita palsu“. Yang anehnya, dalam pada dia menuduh pendedahan saya sebagai cerita palsu, dia agak kerap datang tulis komen. Maknanya walaupun cerita saya dituduh sebagai palsu dia tetap berminat untuk membaca. 🙂

[Lihat sebelah ->]

Baca artikel tersebut: AWAS! Church Planting – 50 Gereja Untuk Orang Melayu!

Pendedahan-pendedahan yang saya buat ini bukan sahaja merimaskan pelampau evangelis Kristian, tetapi ada pula orang “Melayu-Islam” yang rasa tidak selesa dengan pendedahan saya. Terlintas di hati kecil pertanyaan “apakah mereka ini dari golongan MBB C5?

Ada juga yang tidak percaya pendedahan tentang strategi licik “Insider Movement” [baca lanjut: Insider Movement – Cara Melayu Kristian Merahsiakan Murtad]. Seolah mendabik dada mengatakan bahawa “Kalau aku tak nampak depan mata … aku tak akan PERCAYA BERITA … melayu murtad masuk Kristian … kerana pada aku adalah sesuatu yg mustahil dan tak masuk dek akal … PD aku cerita ni hanya diada2kan Dan palsu … Dan hanya fitnah … mana mungkin …”

Ada juga yang menuduh saya ini sebagai blogger upahan untuk spin cerita ancaman Kristianisasi – baca di sini: Blogger Upahan Spin Isu Kristianisasi

Dan banyak lagilah komen-komen sebegini yang telah saya “simpan”. [hati-hati membuat komen di FB saya! 🙂 ] Tidaklah ini semua mematahkan semangat saya. Malah, saya yakin ini adalah golongan yang sangat kecil dalam masyarakat kita yang mana pemikiran mereka sudah terlalu liberal. Mereka sudah terpengaruh dengan ideologi Liberalisme sama ada dia sedar atau tidak.

Sempena di bulan Ramadhan ini kita gandakan usaha dan perbanyakkan doa. Semoga terbuka hati umat Islam di Tanah Air kita supaya sedar bahaya dan ancaman ini ke atas akidah anak cucu kita. Ya Allah Kau hancurkanlah rencana jahat evangelis Kristian. Kau satukanlah hati-hati kami. Amiin.

*****************

Apa kata Mujahid dalam isu Kalimah Allah? – baca: Isu Kalimah Allah: Antara Kebebalan Politik Atau Kebonekaan Mujahid Rawa

Bagaimana pendirian Khalid Samad yang sudah berubah? – baca: Seluruh Malaysia Akan Dikristiankan …

 

Silalah baca kumpulan tulisan dari blog ini berkaitan isu-isu Kristianisasi:

 

Apabila otak sudah dirasuk oleh pemikiran Liberalisme maka mulalah mulut mengeluarkan pandangan yang boleh merosak agama.

Khairy Jamaluddin mengeluarkan tweet mengatakan bahawa tiada paksaan dalam agama. Mana dia belajar ni?

Apakah ayat dari surah Al Baqarah:256 yang hendak dihujahkan? Amat jelas sekali Khairy gagal dalam memahami ayat tersebut.

Begitu juga Nurul Izzah menggunakan ayat yang sama ketika menjawab soalan Siti Bedah pada 3hb Nov 2012 dalam sesi soal jawab di gereja Full Gospel Tabernacle Subang Jaya. Mungkin kita faham bahawa Nurul Izzah belajar dari ayahnya, Anwar Ibrahim yang memberi jawapan bahawa Azlina Jailani ada hak untuk murtad apabila ditanya oleh wartawan BBC.

Mungkin akibat terlalu mendampingi ustaz-ustaz wahhabi dari luar dan dalam negara, pemikiran Khairy Jamaluddin sudah mula diracuni oleh pemikiran liberal dan boleh mentafsirkan ayat mengikut selera sendiri.

Pemikiran wahhabi itu berputik dari fahaman Liberalisme Agama.

Rosak habislah para Pemuda Melayu jika dipimpin orang sebegini!

AMANAH ADALAH PENERUSAN PERJUANGAN YUSOF RAWA: SIAPA YANG DR MUJAHID MAHU PERBODOHKAN?

dipetik dari FB Dr. Kamarul Zaman Yusoff

Kasihan sungguh saya melihat para pemimpin AMANAH yang begitu terdesak mencari pengaruh hingga sanggup bertungkus-lumus menggunakan nama bekas pemimpin tertinggi PAS untuk memberikan legitimasi kepada penubuhan parti itu.

Sebelum ini, para pemimpin AMANAH diketahui menggunakan nama bekas Mursyidul Am PAS, Almarhum Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, dan nama bekas Presiden PAS, Almarhum Datuk Fadzil Mohd Noor, untuk dikaitkan dengan parti itu.

Malangnya, cubaan mereka menemui kegagalan dengan saya sendiri telah memberikan bukti-bukti konkrit bahawa perjuangan AMANAH adalah terlalu jauh menyimpang dari perjuangan Almarhum Datuk Nik Abdul Aziz dan Almarhum Datuk Fadzil.

Terbaru, Naib Presiden AMANAH, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa, melalui tulisan yang disiarkan oleh akhbar The Star pada 26 Mei menggunakan pula nama bekas Presiden PAS merangkap bekas Mursyidul Am PAS, Almarhum Haji Yusof Rawa.

Di dalam tulisan bertajuk “Yusof Rawa Tried Middle Path” ini, Dr Mujahid cuba mengaitkan Almarhum Haji Yusof dengan perjuangan AMANAH dengan menyebutkan betapa AMANAH adalah penerusan kepada legasi Almarhum Haji Yusof.

Mengikut Dr Mujahid, Almarhum Haji Yusof, berbeza dari apa yang digambarkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif IDEAS, Wan Saiful Wan Jan, adalah seorang pemimpin yang bukan radikal, tetapi sederhana (moderate) dan terbuka (open).

Kesimpulan ini Dr Mujahid dakwa beliau perolehi dari tesis PhD beliau yang mengkaji mengenai konflik dalaman PAS dan perubahan yang dihasilkannya dan dari maklumat yang dikumpulkan mengenai kepimpinan Almarhum Haji Yusof.

Saya telah pernah membaca tesis PhD dan buku-buku tulisan Dr Mujahid bertajuk “Permata dari Pulau Mutiara: Sebuah Catatan Hidup Ayahandaku Haji Yusof Rawa”, “Menuju PAS Baru: Krisis, Peluang dan Dinamisme” dan “Rejuvenasi PAS”.

Berdasarkan pembacaan saya ke atas tesis PhD dan buku-buku tulisan beliau ini, saya tidak pernah memandang tinggi tahap keintelektualan Dr Mujahid, malah pernah beberapa kali juga saya menulis mengkritik hasil-hasil tulisan beliau ini.

Sungguh kelakar melihat betapa Dr Mujahid bersungguh-sungguh cuba memaparkan kepada masyarakat umum kononnya beliau adalah pakar mengenai sejarah PAS walhal beliau adalah seorang bodoh yang cuba pula memperbodohkan orang lain.

Dakwa Dr Mujahid: “I did my PhD at Universiti Malaya focusing on Conflict in Islamic Party (PAS) and the change it brought. I gathered information on Yusof Rawa’s leadership as he was the architect of change from the post Asri crisis.”

Terfikir di dalam hati saya selepas membaca dakwaan Dr Mujahid ini, ada juga rupanya orang di dalam dunia ini yang cuba menipu masyarakat umum mengenai tesis PhD mereka seolah-olah orang lain tidak membaca tesis PhD mereka.

Untuk yang tidak tahu, tesis PhD Dr Mujahid adalah satu kajian yang bersifat lokal bukan bersifat nasional, iaitu kajian ke atas konflik organisasi semasa dalam PAS Melaka bukan kajian ke atas konflik organisasi dalam PAS Malaysia.

Hakikat bahawa tesis PhD Dr Mujahid bersifat lokal bukan bersifat nasional tertera di dalam tajuknya, iaitu “Konflik Organisasi dalam Parti Islam dan Kesannya terhadap Perubahan Organisasi: Kajian Parti Islam Se-Malaysia (PAS) di Melaka”.

Dakwaan kononnya beliau telah mengumpulkan maklumat mengenai kepimpinan Almarhum Haji Yusof juga cukup melucukan kerana tesis PhD mahupun buku-buku tulisan beliau tidak diasaskan kepada rujukan primer, iaitu sumber dalaman PAS.

Pernah saya sebutkan di dalam beberapa tulisan saya sebelum ini betapa buku-buku tulisan Dr Mujahid, contohnya buku “Permata dari Pulau Mutiara”, pada muka surat 80-81, 84 dan 104-105, mengandungi terlalu banyak kesalahan fakta.

Untuk makluman, tarikh mula Almarhum Haji Yusof memegang jawatan Mursyidul Am PAS ialah 16 November 1987 (bukan 1983) manakala tarikh akhir beliau memegang jawatan Mursyidul Am PAS ialah 18 September 1994 (bukan 1989).

Pelik Dr Mujahid ini, walaupun saya telah menegur beliau mengenai perkara ini, kesalahan ini masih wujud, di mana di dalam tulisan terbaru beliau ini ada tertulis “My father, Yusof Rawa, resigned as the first Mursyidul Am in 1989”.

Kalau tarikh Almarhum Haji Yusof memegang jawatan Mursyidul Am PAS pun Dr Mujahid tidak tahu, maka sudah tentulah fakta-fakta lain mengenai PAS atau mengenai kepimpinan Almarhum Haji Yusof juga beliau lebih tidak tahu.

Sebenarnya, pendirian politik Almarhum Haji Yusof sepanjang beliau menjadi Presiden PAS boleh dilihat jelas di dalam ucapan-ucapan dasar beliau mahupun pelbagai kenyataan lain yang telah pernah beliau buat selaku Presiden PAS.

Perbandingan telus mengenai pendirian politik Almarhum Haji Yusof dengan pendirian politik para pemimpin AMANAH jelas membuktikan bahawa perjuangan AMANAH adalah terlalu jauh menyimpang dari perjuangan beliau.

Contoh paling nyata adalah mengenai obsesi para pemimpin AMANAH terhadap Maqasid Syariah seperti yang tertera di dalam usaha mereka untuk menganjurkan siri Nadwah Ulama Nahdhah Jadidah (NUNJI) di seluruh negara.

Di dalam NUNJI 2017 contohnya, Penasihat Umum AMANAH, Ustaz Ahmad Awang, menyebut betapa perjuangan AMANAH adalah untuk mencapai tujuan besar syariah seperti nilai kemanusiaan, keadilan dan kesejahteraan sejagat.

Inilah juga yang sering ditekankan oleh Dr Mujahid sendiri sebelum ini, termasuk di dalam buku “Rejuvenasi PAS” yang menekankan mengenai “nilai-nilai yang dijadikan asas pemerintahan seperti ‘keadilan’, ‘saksama’ dan ‘syura’”.

Walhalnya, pendekatan AMANAH yang begini telah berulangkali ditolak oleh Almarhum Haji Yusof, termasuk melalui penegasan beliau di dalam ucapan dasar beliau pada Muktamar Tahunan PAS Kali Ke-30 pada 14 dan 15 April 1984.

Tanya Almarhum Haji Yusof di dalam ucapan dasar beliau yang relevan sehingga sekarang ini: “Bagaimana nilai-nilai Islam akan lahir sedangkan hukum-hukum Islam dari sumbernya yang asal, iaitu al-Qur’an dan al-Sunnah, ditolak?”

Menariknya, penekanan terhadap Maqasid Syariah ini juga dijuarai oleh DAP yang telah, melalui Penang Institute, bersama G25, menganjurkan forum bertajuk “Maqasid Syariah in a Constitutional Democracy” pada 31 Oktober 2015.

Penganjuran forum ini telah dipuji oleh Setiausaha Agung DAP merangkap Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, yang menyebut begini: “Maqasid Syariah are both universal and not formalistic, they can be accepted by all.”

Berdasarkan obsesi para pemimpin AMANAH terhadap Maqasid Syariah dan pendirian DAP mengenainya, perjuangan AMANAH sebenarnya mendekati perjuangan DAP, bukan mendekati perjuangan Almarhum Haji Yusof.

Baca juga:

Dr. M lawan Najib ada sebabnya.

Dr. M sanggup keluar UMNO menyertai pembangkang ada sebabnya

Dr. M tubuh parti Bunga Raya ada sebabnya.

Dr. M TIDAK MAHU angkat poster “Anwar PM Ke-7” … ada sebabnya.

Takkanlah bersusah payah melawan Najib, keluar UMNO, terpaksa telan balik kata-kata kesat kepada musuh politiknya Kit Siang, Anwar dll, tubuh parti baru yang semakin hari semakin bermasalah … hanya untuk mengangkat Anwar sebagai PM ke-7.

Dr. M ada sebab mengapa dia lakukan percaturan politiknya. Berkawan dengan musuh dan memusuhi kawannya. Semua ini untuk sesuatu tujuan. Takkan tiba-tiba nak angkat Anwar, orang yang dipecat, dihina, ditangkap, dipenjara …. Mesti ada sebab Dr. M terpaksa menjilat segala ludahannya dahulu.

Sebab itulah Dr. M terpaksa juga tunjuk belangnya hari ini di Kongres PKR, bahawa, dalam segala apa yang dia memperhambakan diri di kala umur sudah senja ini, Anwar bukan pilihan untuk jadi PM. Sebab jika Anwar naik jadi PM, hampalah segala cita-cita dan tujuan apa yang telah dia lakukan bermula dengan memusuhi orang yang dia sendiri pilih untuk menjadi PM, Najib.

 

Ingat lagi dalam kes “serbuan” tangkapan khalwat di Selangor pada Disember tahun lalu? Apabila suspek cuba lari dan jatuh bangunan – JAIS dipersalahkan.

Ingat lagi kes di Johor “Ogos lalu, seorang wanita yang cuba lari daripada pegawai Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) menerusi tingkap bilik sebuah hotel cedera selepas jatuh di atas jalan raya.

Ingat lagi yang ini pula? “Pada Mei 2011, seorang bekas anggota polis maut selepas terjatuh dari tingkat 16 sebuah bangunan apabila cuba mengelak tangkapan pegawai Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (Jawi).

Yang ini? “Pada April 2010, seorang pelajar berusia 21 tahun maut selepas terjatuh dari tingkat 5 sebuah pangsapuri di Gombak, dipercayai ketika cuba melarikan diri dari serbuan sepasukan pegawai masjid.”

Bagaimana pula dalam kes terbaru ini ini?

Suspek kes rogol maut terjatuh bangunan

KUALA LUMPUR 19 Mei – Seorang lelaki dipercayai suspek kes samun dan rogol di sebuah premis di Bandar Kinrara, Puchong pada 11 Mei lalu maut selepas terjatuh dari tingkat 12 Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Semarak di sini, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Serdang, ACP Megat Mohd. Aminuddin Megat Alias berkata, suspek berusia 22 tahun itu cuba melarikan diri selepas polis melakukan serbuan di rumahnya kira-kira pukul 10.10 malam.

“Anggota polis bertindak memecahkan pintu selepas suspek enggan membuka pintu. Suspek kemudiannya cuba melarikan diri ke unit bawah dengan bergayut di ‘grill’ dapur.

“Selepas dipujuk, suspek masih enggan menyerah diri sebelum terjatuh ke bawah,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata, lelaki berkenaan kemudiannya dibawa ke Hospital Kuala Lumpur sebelum disahkan meninggal dunia.

Katanya, semakan mendapati suspek mempunyai rekod jenayah berkait dadah dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Selasa lalu, seorang wanita warga Indonesia serta lelaki warga Bangladesh berusia 33 dan 34 tahun yang merupakan mangsa kes berkenaan tampil membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang.

Seorang lagi suspek yang berusia 26 tahun ditahan pada Ahad di Kuala Selangor.

Pada 13 Mei lalu, satu video berhubung kejadian samun dan rogol oleh dua lelaki di sebuah premis Puchong, tular di media sosial. – BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/suspek-kes-rogol-maut-terjatuh-bangunan-1.483256#ixzz4hUYBhRVR
© Utusan Melayu (M) Bhd

 

Ingatkan saya …

... dalam pelbagai pertemuan dengan saudara-saudara sekalian, terutama selepas mana-mana sesi taklimat, kadang-kadang ada yang meminta sesuatu dari saya. Kerap kali dalam kesibukan serta kelemahan saya sendiri, ada ketika janji-janji tersebut terlupa saya tunaikan ... tolong ingatkan saya. PM di FB saya atau emel kepada saya akarimomar.wordpress.com/about

***

akarimomar Youtube Channel

Click here to go to my Youtube Channel:
http://www.youtube.com/akarimomar

Buku-buku Armies of God dan Sang Nila Utama & Lion of Judah MESTI DIBACA

Tulisan Mr. Iain Buchanan yang mendedahkan agenda Evangelis Kristian ...
Untuk tempahan dan pesanan.

Buku2 Iain - poster1

.

Bicara Promoter LGBT

Maulid Pelajar Tahfiz

Tembakan Bedil di Bukit Pak Apil

Klik untuk tonton

Buku-buku Karangan Awang Goneng: Growing Up in Trengganu + A Map of Trengganu

DAPATKAN NASKAH ANDA SEKARANG !!!
Klik imej:

.

PLACE YOUR ORDER NOW !!!
SMS: 019-3199788 (Karim)
email: akarimomar@yahoo.com

Bacaan Hizib

Effective Islamic Parenting

June 2017
M T W T F S S
« May    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Taqwim Solat – Prayer Time

Al Masjid – Memakmurkan masjid

Sinopsis Kitab Fiqh Akbar

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 259 other followers

Tauhid