You are currently browsing the category archive for the ‘neighborhood’ category.

KUALA LUMPUR: Anas Zubedy, Pengarah Urusan Zubedy (M) Sendirian Berhad berkongsi mengenai penglibatan salah satu agensi kerajaan yang turut bekerjasama dalam usahanya untuk mempromosikan antara lain konsep liberal dalam Rukunegara kepada para pelajar.

sumber: menara.my

Perkongsian itu dibuat dalam ucapannya semasa majlis pelancaran Kempen #SaySomethingNice (#SSNC) 2017 di Universiti UCSI baru-baru ini.

Kempen ini antara lain memberi tumpuan kepada Rukun Negara melalui projek #RukunNegaraSomethingNice.

Rukun Negara dipilih sebagai fokus kerana ia menghasilkan kata-kata kunci yang penting seperti liberal, demokratik, progresif, keadilan dan kesaksamaan, menurut ahli perniagaan tersebut.
Beliau berkata, “Ia merupakan kerjasama di antara Zubedy dan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN). Kita mahu membuat rakyat Malaysia memberi perhatian terhadap Rukun Negara.”

“Kempen ini adalah suatu pertandingan di mana kesemua jagaan JPNIN termasuklah Kelab Rukun Negara, Kelab Rukun Tetangga, Sekretariat Rukun Negara di sekolah-sekolah dan universiti-universiti menulis perasaan mereka, pemikiran dan idea mengenai Rukun Negara dan mengaplikasi falsafahnya dalam kehidupan seharian mereka,” katanya lagi.

Beliau berharap agar dapat bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan untuk membawa kempen ini ke sekolah-sekolah.
Sebelum ini, Lembaga Pe­ngawalan dan Pelesenan Percetakan al-Quran (LPPPQ) Kementerian Dalam Negeri pernah mengumumkan sekatan bagi gerakan kempen Let’s Read The Quran yang juga dianjurkan oleh Anas Zubedy.

Advertisements

KUALA TERENGGANU (Berita Harian): Kira-kira 50 orang daripada keturunan Wan Ngah Wan Mohd Ali singgah beraya di kediaman anaknya, Allahyarham Wan Abdul Razak di Kampung Binjai Bongkok, Bukit Payung, Marang, di sini, sempena sambutan Aidilfitri.

Dalam pertemuan mesra itu, mereka mengadakan majlis tahlil yang dipimpin oleh Pegawai Perubatan Kanan, Hospital Kemaman, Dr Mat Noh Karim untuk disedekahkan kepada ahli keluarga yang sudah meninggal dunia.

Seorang ahli keluarga, Karim Omar yang juga Felo Utama Institut Kajian Strategik Islam Malaysia (IKSIM), berkata Wan Ngah yang berasal dari Kampung Aur, bandar Kuala Terengganu berpindah ke penempatan di hadapan Masjid Raja Bukit Besar, pada awal 1950-an.

Katanya, beliau yang meninggal dunia pada 1970 adalah adik ipar bekas Menteri Besar Terengganu pada 1940-an, Datuk Jaya Perkasa Da Omar Mahmud.

“Keluarga besarnya kini terdiri daripada lebih 300 orang yang menetap di seluruh negara. Wan Najmi, anak bongsu Wan Ngah, kini berumur lebih 77 tahun, adalah satu-satunya anak yang masih hidup,” katanya.

Isteri Allahyarham Wan Abdul Razak, Atikah Ibrahim, 72, berkata beliau amat gembira dengan kunjungan sanak-saudara yang datang dari jauh dan dekat, untuk bertanya khabar.
“Bayangkan, 12 kereta tiba-tiba muncul serentak di pekarangan rumah dan buat seketika keadaan menjadi riuh-rendah dengan gelak ketawa. Saya pasti rindu saat begini selepas ini,” katanya.

Jumaat, 7 Julai 2017 – 9:38PM

Oleh Wan Jailani Razak wanjai@bh.com.my

Mohon pihak yang berwajib siasat dakwaan yang saya terima dari beberapa grup whatsapp pagi ini bahawa akaun FB “Catt Ginger” menghina YDP Agong.

Saya sudah buka akaun FB seperti yang dicatat atas nama cattherinechong – didapatii sudah tidak dapat diakses.

MOHON SHARE SAMPAI TERTANGKAP.
Tengok lah siapa FB FRIENDS dia..
Majoritinya puak biadap.

Nama Pemilik FB yang buat komen – Catt Ginger, https://www.facebook.com/cattherinechong
Nama Penuh – Chong Chin Chia
No Tel – 013 8901141
Alamat – 83, Jalan Antoi Kanan 1, Kepong Baru 52100, KL

#PDRM

Apabila mendengar fitnah dan hasutan Rafizi memang ada orang yang mudah percaya.

Sebenarnya mendengar dan percaya dengan hasutan Rafizi tidak membuat kita lebih cerdik.

Malah, orang-orang yang cerdik tidak dengar dan terpengaruh dengan fitnah dan hasutan Rafizi.

Orang yang percaya dengan Rafizi sudah pasti akan mengeluh besar pada bulan ini kerana harga runcit minyak petrol sudah mencecah RM2.70 bagi RON95.

Tetapi orang yang cerdik tidak percaya dengan hasutan Rafizi, dan mereka adalah orang yang nyata bersyukur dengan harga runcit yang turun jauh lebih rendah dari apa yang Rafizi hasutkan.

Rafizi mengatakan bahawa rizab Tabung Haji sudah negatif dan tidak cukup untuk bayar balik simpanan rakyat, maka 3,954 pendeposit yang tidak cerdik berebut keluarkan simpanan mereka.

Orang yang cerdik tidak percaya dengan fitnah Rafizi, dan mereka nyata adalah orang yang bersyukur kerana mendapat dividen/bonus sehingga 8%.

Itulah dua contoh bezanya orang yang kurang cerdik dengan orang yang cerdik dan bersyukur.

Semoga kita tergolong di kalangan orang-orang yang cerdik dan bersyukur. Bijak membuat penilaian mana cerita dogeng dan hasutan mana pula yang sebenarnya fakta yang nyata.

Ramai yang buat laporan apabila pendedahan dibuat [baca: Jerusalem Jubilee (1967) Lawan Memperingati Nakbah (1948)] tentang perancangan pelampau evangelis Kristian ingin mengadakan majlis di Tanah Air kita sambutan kejayaan Israel menawan kota Jerusalem. Memandangkan banyaknya laporan, maka Menteri Dalam Negeri pun turut membuat kenyataan. Akhirnya, KONON, penganjur membatalkan rancangan mereka untuk mengadakan majlis tersebut pada 15-18 Jun di Melaka.

Umat Islam terus merasa lega. Kita pun mula merasa selesa. Kita tidak sedar apakah pengumuman pembatalan “majlis sambutan rampasan kota Jerusalem oleh rejim zalim Zionis Israel” mungkin hanya satu “red flag”. Hanya helah sahaja? Takkan semudah itu untuk batal.

Akibat rungutan dan bantahan umat Islam, laman sesawang Christianity Malaysia turut telah memadamkan pengumuman majlis tersebut di laman mereka. Tiba-tiba url pautan asal mendapat hasil “404 – page not found“.

Entah sejauh mana siasatan yang telah dilakukan berhubung laporan-laporan pelbagai pertubuhan itu. Apakah ianya terhenti kerana penganjur mengumumkan pembatalan? Yalah, hendak siasat apa lagi kalau sudah batal.

Tidak, penganjuran majlis sedemikian walaupun sudah dibatalkan MESTI diteruskan siasatan. Kerana penganjuran majlis seumpama itu boleh disiasat di bawah Seksyen 121B Kanun Keseksaan. Penganjur MESTI DISIASAT! Mereka sudah ada niat.

121B. Whoever compasses, imagines, invents or intends the deposition or deprivation of the Yang di-Pertuan Agong from the sovereignty of Malaysia or the deprivation or deposition of the Ruler, his heirs or successors, or of the Yang di-Pertua Negeri from the rule of a State, or the overawing by means of criminal force or the show of criminal force the Government of Malaysia or of any State, shall be punished with imprisonment for life and shall also be liable to fine.

Majlis sambutan Jerusalem Jubilee bukan sahaja menyambut kejayaan rejim Zionis Israel merampas Jerusalem 50 tahun lalu dan sempena sambutan 50 tahun penubuhan ASEAN, tetapi ianya juga adalah majlis untuk membina jajaran (aligning) negara-negara “Golden Gate” dengan Jerusalem Jubilee untuk kedatangan King of Glory bagi Kerajaan Kristian Sedunia.

Apa ertinya?

Negara-negara di bawah “Pintu Gerbang Emas” (Golden Gate) – termasuk negara-negara ASEAN, akan dijajarkan untuk hubungan dengan negara Israel melalui Malaysia dengan meletak Malaysia nanti di bawah pemerintahan Kingdom of Glory (Kerajaan Kristian Sedunia) dengan Rajanya ialah “King of Glory” (Tuhan Jesus mereka).

Ini jelas, sudah ada “compasses, imagines, invents or intends the deposition or deprivation of the Yang di-Pertuan Agong from the sovereignty of Malaysia“. [Kanun Keseksaan Sek.121B] Di mana kedudukan YDP Agong apabila Malaysia ditadbir oleh King of Glory mereka?

Jangan kita lupa Tom Hess, salah seorang pengasas gerakan yang menganjurkan Jerusalem Jubilee itu, kerap keluar masuk Malaysia. Pada tahun 2015, dalam majlis sama seperti yang hendak dianjurkan di Melaka tetapi dibuat di Grace Assembly [gereja pemilik Brazil Football Centre], Tom Hess telah menguar-uarkan bahawa pada tahun 1948, asas kepada pembinaan semula Kerajaan David “restoration of the tabernacle of David” telah dilaksanakan dengan terbentuknya negara Israel.

“… in 1948, the promised nation Jerusalem is restored, which is the foundation of the restoration of the tabernacle of David. God is not only restoring this nation, he’s also restoring the church. Since the promised nation’s restoration, Tom has also observed that there was a great outpouring of the Holy Spirit all over the world, pointed out by the book of Acts.”

Dengan sambutan Jubilee sempena 5o tahun rampasan kota Jerusalem serentak dengan 50 tahun Jubilee penubuhan ASEAN maka inilah masanya pula untuk membentuk jajaran bagi pembinaan hubungan antara Israel dengan negara-negara “Golden Gate” melalui Malaysia.

Hubungan ini disebut oleh George Annadorai sebagai “Isiah Highway” yang diberi tanggungjawab kepada orang-orang Cina evangelis Kristian di Tanah Melayu ini. [baca: Paderi Annadorai: Orang-orang Cina Akan Hubungkan Malaysia Dengan Israel]

Baca juga: Rabbi “GANAS” Dibawa Masuk Malaysia Oleh Evangelis Kristian

 

 

Pagi ini, ada yang hangat bincang pertikaikan siri pendedahan-pendedahan yang saya buat. Ada yang tidak puas hati dengan pendedahan saya.

Ada seorang yang mengirim dengan mengatakan  … “you dah bankrap idea ni.” Saya jawab kalau rasa idea saya bankrap kenapa baca?

Malah pernah seorang yang bergelar “Baba” (atau Ustaz) komen di FB saya suatu ketika dahulu mengatakan bahawa seminar yang kami adakan pada tahun 2013 [Wacana Agenda Kristian Se Dunia] ialah “program UMNO untuk orang melayu tinggalkan Hukum Allah” – أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الْعَظِيمَ

[Lihat sebelah ->]

Untunglah UMNO dapat kredit kerja orang lain. Kenapa mendedahkan perancangan jahat pelampau evangelis Kristian mesti kerja parti UMNO?

Ada juga yang mengatakan pendedahan-pendedahan yang saya buat ini kerja yang “tidak berfaedah … cerita palsu“. Yang anehnya, dalam pada dia menuduh pendedahan saya sebagai cerita palsu, dia agak kerap datang tulis komen. Maknanya walaupun cerita saya dituduh sebagai palsu dia tetap berminat untuk membaca. 🙂

[Lihat sebelah ->]

Baca artikel tersebut: AWAS! Church Planting – 50 Gereja Untuk Orang Melayu!

Pendedahan-pendedahan yang saya buat ini bukan sahaja merimaskan pelampau evangelis Kristian, tetapi ada pula orang “Melayu-Islam” yang rasa tidak selesa dengan pendedahan saya. Terlintas di hati kecil pertanyaan “apakah mereka ini dari golongan MBB C5?

Ada juga yang tidak percaya pendedahan tentang strategi licik “Insider Movement” [baca lanjut: Insider Movement – Cara Melayu Kristian Merahsiakan Murtad]. Seolah mendabik dada mengatakan bahawa “Kalau aku tak nampak depan mata … aku tak akan PERCAYA BERITA … melayu murtad masuk Kristian … kerana pada aku adalah sesuatu yg mustahil dan tak masuk dek akal … PD aku cerita ni hanya diada2kan Dan palsu … Dan hanya fitnah … mana mungkin …”

Ada juga yang menuduh saya ini sebagai blogger upahan untuk spin cerita ancaman Kristianisasi – baca di sini: Blogger Upahan Spin Isu Kristianisasi

Dan banyak lagilah komen-komen sebegini yang telah saya “simpan”. [hati-hati membuat komen di FB saya! 🙂 ] Tidaklah ini semua mematahkan semangat saya. Malah, saya yakin ini adalah golongan yang sangat kecil dalam masyarakat kita yang mana pemikiran mereka sudah terlalu liberal. Mereka sudah terpengaruh dengan ideologi Liberalisme sama ada dia sedar atau tidak.

Sempena di bulan Ramadhan ini kita gandakan usaha dan perbanyakkan doa. Semoga terbuka hati umat Islam di Tanah Air kita supaya sedar bahaya dan ancaman ini ke atas akidah anak cucu kita. Ya Allah Kau hancurkanlah rencana jahat evangelis Kristian. Kau satukanlah hati-hati kami. Amiin.

*****************

Apa kata Mujahid dalam isu Kalimah Allah? – baca: Isu Kalimah Allah: Antara Kebebalan Politik Atau Kebonekaan Mujahid Rawa

Bagaimana pendirian Khalid Samad yang sudah berubah? – baca: Seluruh Malaysia Akan Dikristiankan …

 

Silalah baca kumpulan tulisan dari blog ini berkaitan isu-isu Kristianisasi:

 

Ingat lagi dalam kes “serbuan” tangkapan khalwat di Selangor pada Disember tahun lalu? Apabila suspek cuba lari dan jatuh bangunan – JAIS dipersalahkan.

Ingat lagi kes di Johor “Ogos lalu, seorang wanita yang cuba lari daripada pegawai Jabatan Agama Islam Negeri Johor (JAINJ) menerusi tingkap bilik sebuah hotel cedera selepas jatuh di atas jalan raya.

Ingat lagi yang ini pula? “Pada Mei 2011, seorang bekas anggota polis maut selepas terjatuh dari tingkat 16 sebuah bangunan apabila cuba mengelak tangkapan pegawai Jabatan Agama Wilayah Persekutuan (Jawi).

Yang ini? “Pada April 2010, seorang pelajar berusia 21 tahun maut selepas terjatuh dari tingkat 5 sebuah pangsapuri di Gombak, dipercayai ketika cuba melarikan diri dari serbuan sepasukan pegawai masjid.”

Bagaimana pula dalam kes terbaru ini ini?

Suspek kes rogol maut terjatuh bangunan

KUALA LUMPUR 19 Mei – Seorang lelaki dipercayai suspek kes samun dan rogol di sebuah premis di Bandar Kinrara, Puchong pada 11 Mei lalu maut selepas terjatuh dari tingkat 12 Projek Perumahan Rakyat (PPR) Seri Semarak di sini, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Serdang, ACP Megat Mohd. Aminuddin Megat Alias berkata, suspek berusia 22 tahun itu cuba melarikan diri selepas polis melakukan serbuan di rumahnya kira-kira pukul 10.10 malam.

“Anggota polis bertindak memecahkan pintu selepas suspek enggan membuka pintu. Suspek kemudiannya cuba melarikan diri ke unit bawah dengan bergayut di ‘grill’ dapur.

“Selepas dipujuk, suspek masih enggan menyerah diri sebelum terjatuh ke bawah,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata, lelaki berkenaan kemudiannya dibawa ke Hospital Kuala Lumpur sebelum disahkan meninggal dunia.

Katanya, semakan mendapati suspek mempunyai rekod jenayah berkait dadah dan kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

Selasa lalu, seorang wanita warga Indonesia serta lelaki warga Bangladesh berusia 33 dan 34 tahun yang merupakan mangsa kes berkenaan tampil membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang.

Seorang lagi suspek yang berusia 26 tahun ditahan pada Ahad di Kuala Selangor.

Pada 13 Mei lalu, satu video berhubung kejadian samun dan rogol oleh dua lelaki di sebuah premis Puchong, tular di media sosial. – BERNAMA

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/berita/jenayah/suspek-kes-rogol-maut-terjatuh-bangunan-1.483256#ixzz4hUYBhRVR
© Utusan Melayu (M) Bhd

 

Gerard Lourdesamy mendedahkan bahawa dia ada bukti tentang IS dan Taliban di Malaysia. Dalam komennya di MalaysiaKini dia mengatakan bahawa dia ada bukti tersebut.

Dia mengatakan bahawa dia ada bukti Dr. Kamarul Zaman Yusoff adalah penyokong IS dan Taliban.

Maka polis mesti segera panggil Lourdesamy ini untuk mendapat maklumat dan bukti yang dia ada untuk tangkap Dr. Kamarul. Jika benar Dr. Kamarul ada kaitan dengan IS dan Taliban, kita tidak boleh biarkan negara kita diancam.

Namun, jika Lourdesamy tidak dapat kemukakan buktinya, maka tindakan sewajarnya perlu diambil ke atas mereka yang dengan mudah membuat tuduhan sedemikian.

Siapa GERARD LOURDESAMY?

Laporan FMT semalam menyebut:

… kecurigaan yang berbangkit sewaktu siasatan, yang menunjukkan nombor telefon pemberi maklumat sama ada milik Ridhuan atau Siti Sarah …

Pelik pulak. Yang memberi maklumat kepada JAWI bahawa adanya kes khalwat ialah no. telefon milik salah seorang pasangan yang ditangkap khalwat.

Banyak persoalan boleh timbul. Mungkinkah orang yang memberi maklumat adalah orang yang dikenali sangat oleh pasangan tersebut dan bertujuan untuk memalukan pasangan? Atau apakah sengaja JAWI diperangkap?

Sekarang ini pelbagai usaha dilakukan oleh mereka yang memusuhi Islam dengan cuba memburuk-burukkan institusi Islam.

Apa sebenarnya? Moga ada pencerahannya nanti.

Islam itu tinggi – tiada yang lebih tinggi darinya.

Jawi pertahan tidak bersalah dalam tangkapan pasangan berkahwin

PETALING JAYA: Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) menafikan sebarang salah laku dalam tangkapan satu pasangan kerana berkhalwat awal tahun ini.

Walaupun mengakui Mohd Ridhuan Giman, 34, dan Siti Sarah Maulad Abdullah, 26, berkahwin secara sah pada 17 Oktober 2014, jabatan mendakwa mereka bertindak atas maklumat orang ramai pada malam sebelum serbuan, lapor The Star.

Dalam kenyataan yang disiarkan akhbar itu, Jawi berkata tangkapan dan penahanan pasangan itu adalah sah di sisi undang-undang kerana mereka gagal menunjukkan bukti mereka sudah berkahwin.

Turut dinyatakan kecurigaan yang berbangkit sewaktu siasatan, yang menunjukkan nombor telefon pemberi maklumat sama ada milik Ridhuan atau Siti Sarah, menurut laporan itu.

Laporan sebelum ini berkata pasangan terbabit bermalam di sebuah hotel murah pada 8 Januari apabila 8 penguat kuasa agama datang mengetuk pintu bilik mereka pada 1.30 pagi.

Satu insiden yang menggemparkan minggu ini, pelajar tahfiz meninggal akibat komplikasi dari jangkitan kuman dikatakan bermula dari pelajar tersebut dipukul di kaki.

Semoga Al-Marhum pergi dengan baik dalam usaha murninya untuk menghafal Al-Quran. Namun, untuk kita moga ianya menjadi iktibar. Kita tunggu siasatan perubatan sebelum membuat apa-apa tuduhan.

Apakah insiden ini perlu menjadi punca untuk serangan bertalu ke atas sekolah tahfiz yang niat murninya untuk melahirkan para huffaz. Sedangkan kebanyakan kita tidak mampu untuk membantu kewujudan dan penerusan institusi menghafal Al-Quran ini.

Apatah lagi, untuk diri kita sendiri, ramai dari kita tidak mampu capai usaha menghafal ini. Jauh lagilah untuk kita menanggung tanggung jawab mendidik sendiri anak-anak kita menjadi huffaz. Maka usaha sesetengah mereka yang cuba mengekal tradisi hafalan Al-Quran ini adalah suatu usaha murni dan wajar diberi sokongan dan segala bantuan.

Dengan satu insiden begini kita hendak serang habisan? Seronoklah puak liberal dan anti Islam itu. Inilah peluang yang mereka cari-cari. [baca: Khutbah Jumaat kita dikatakan mempromosi ekstremisme]

Kenapa kita hendak cari salah? Kenapa tidak kita berusaha untuk membantu intitusi sebegini menjadi lebih baik. Lihat sahaja banyak pusat-pusat tahfiz bergerak dalam keadaan yang daif sekali. Berapa wang ringgit yang kita jolikan di Gloria Jeans atau Starbuck sedia kita korbankan untuk mengisi tabung-tabung bantuan pusat tahfiz dan sekolah pondok?

Kita mungkin mempunyai segala kepakaran dan pengalaman profesional, tetapi berapa detik masa kita yang sedia kita korban untuk membantu usaha murni mereka berbanding dengan masa yang kita habiskan di padang golf atau lain-lain aktiviti rekreasi?

Di hari ini orang kita cepat sahaja ber”whatsapp” dan mencurahkan kata nista dalam FB dan komen-komennya. Kenapa tidak kita hulurkan buah-buah fikiran yang bernas untuk secara sukarela membantu mereka? [baca: Gejala WhatsApp – Mencari Saham Akhirat Atau Membawa Beban Dosa?]

Jangan kita sibuk menghulurkan kayu api kepada mereka yang sedang membakar rumah kita.

Apakah puak-puak Kristian sibuk menyerang institusi gereja mereka apabila laporan demi laporan, kes demi kes, skandal demi skandal dan pengakuan demi pengakuan tentang salah laku seks dan penderitaan seks kanak-kanak dilakukan oleh paderi dalam gereja? [baca: Pedofilia dan Penganiayaan Seks Dengan Vatican dan Gereja – Berpisah Tiada dan Sah! Kes Pedofilia Banyak Dan Cuba Disembunyikan Oleh Vatican

Ingatkan saya …

... dalam pelbagai pertemuan dengan saudara-saudara sekalian, terutama selepas mana-mana sesi taklimat, kadang-kadang ada yang meminta sesuatu dari saya. Kerap kali dalam kesibukan serta kelemahan saya sendiri, ada ketika janji-janji tersebut terlupa saya tunaikan ... tolong ingatkan saya. PM di FB saya atau emel kepada saya akarimomar.wordpress.com/about

***

akarimomar Youtube Channel

Click here to go to my Youtube Channel:
http://www.youtube.com/akarimomar

Buku-buku Armies of God dan Sang Nila Utama & Lion of Judah MESTI DIBACA

Tulisan Mr. Iain Buchanan yang mendedahkan agenda Evangelis Kristian ...
Untuk tempahan dan pesanan.

Buku2 Iain - poster1

.

Bicara Promoter LGBT

Maulid Pelajar Tahfiz

Tembakan Bedil di Bukit Pak Apil

Klik untuk tonton

Buku-buku Karangan Awang Goneng: Growing Up in Trengganu + A Map of Trengganu

DAPATKAN NASKAH ANDA SEKARANG !!!
Klik imej:

.

PLACE YOUR ORDER NOW !!!
SMS: 019-3199788 (Karim)
email: akarimomar@yahoo.com

Bacaan Hizib

Effective Islamic Parenting

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Taqwim Solat – Prayer Time

Al Masjid – Memakmurkan masjid

Sinopsis Kitab Fiqh Akbar

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 286 other followers

Tauhid